Ferdinand ved åen

Husker du Ferdinand ved åen i Aarhus?

 

Ferdinand lå i sin tid ved åen i Aarhus. Det var en af de restauranter, som skilte sig ud fra flertallet ved åen ved, at de kunne lave mad fra øverste hylde og var stilsikre som få. Ferdinand lukkede først i 2023. Ejererne driver en stor moderne restauranter og vinbar på toppen af Nicolinehus på Aarhus Ø. Det var Lars Larsen Group som ejede Ferdinand.

 

Ferdinand var i mange år blandt de bedste restauranter i Aarhus. Deres vinkort var blandt de største og bedste i Jylland. Ferdinand holdte et højt niveau, og selvom de på mange måder var klassiske i deres køkken, så formåede de at forny sig. Der var siddepladser inde og ude, hvor man sad tæt på byens puls.

 

Maden

I Ferdinands køkken var nøgleordene kvalitet og godt håndværk. Ikke nogle smarte modeluner her. De brugte kun de bedste råvarer, som var nøje udvalgt. Hvor de kom fra var mindre vigtigt, bare de var gode. De mindede mest af alt om et af de bedre brasserier i Frankrig. Et stamsted som Ernest Hemingway ville elske. Jørgen Leth kom her fast, og elskede stedet. 

 

Til aften havde Ferdinand en Tasting Menu bestående af en række små måltider med stor smag. A la carte fandt man retter som tartare de boeuf, færøsk laks og gris fra Nørre Søby. Man kunne også vælge en tre, fire eller fem-retters menuer. Til frokost var der blandt andet kokkens bræt med tre til fem retter eller klassiske retter a la carte som Bretagne østers, rejemad, tatar eller em ribeye steak. 

 

Portioner var pænt store, og det var ikke petit-mad man fik på Ferdinand.

 

Prisniveau

Man fik høj kvalitet og meget for pengene hos Ferdinand. Kokkens bræt til frokost med tre retter kostede 175 kr. Menuerne kostede mellem 350 for tre retter og 500 kr. for fem retter.300 gram ribeye steak kostede 295 kr. inkl. håndskkårne pommes frites, salat og håndpisket bearnaisesauce. Det var blandt de bedste priser i Aarhus for en steak af den størrelse og kvalitet.

 

Generelt var gode priser ved åen i Aarhus for hjemmelavet mad på et højt niveau. Ferdinand havde en stor fast kreds af gæster, og stedet var i alle årene særdeles velbesøgt. Mange forretningsfolk kom her fast med deres forretningsforbindelser. 

 

Stemningen

Der var en afslappet og hyggelig atmosfære på Ferdinand. Man følte sig hjemme. Indretningen var enkel og klassisk som et af de bedre franske brasserier i Paris. Der var god plads omkring bordene, og man sad godt i de bløde stole. Bag den store loungebar kunne man se kokkene i aktion i det åbne køkken. Indretning bar præg af kvalitet, og der var tænkt over tingene. Ferdinand havde også et lille hotel ovenpå restauranten med nogle relativ få værelser. De var attraktive og populære. 

 

Betjeningen

Tjenerne var velklædte, altid venlige og gjorde meget ud af det personlige værtskab. De var stil og klasse over Ferdinand. Ikke prangende, men diskret. De var ydmyge som kun få restauranter kan være. At den var den største købmand i Danmark, Lars Larsen, som ejede Ferdinand kunne mærkes. Her opførte man sig ordenligt, og det var gjorde man. Ferdinand var eminent til at holde på deres medarbejdere og tiltrække de bedste i branchen. Man så ingen store armbevægelser her. Vi er rigtig mange som vil savner et af de bedste spisesteder ved åen.

 

Vin/drikke

Ferdinand havde et stort vinkort og en stor vinkælder. Her var noget for enhver smag og pengepung. Vinkortet havde en del vine med alder på, og der var til tider op mod 1.600 forskellige vine at vælge mellem. Det var langt fra “kun” franske vine der var på kortet. Til menuerne kunne man købe vinmenuer til, hvilket ofte var en god idé at gøre. De købte deres vine hos alle vinhandlere, hvilket gjorde de var gode på udvalget og priserne. 

 

Lidt brød hos Ferdinand

Østers hos Ferdinand

En servering hos Ferdinand

En utrolig smuk servering hos Ferdinand i Aarhus

De kunne noget med mad hos Ferdinand ved åen

Utrolig velsmagende mad hos Ferdinand

En af serveringerne på deres femretters menu hos Ferdinand

Desserten hos Ferdinand

Den udendørs bar hos Ferdinand

Lidt gæster hos Ferdinand

 

LÆS OGSÅ:

Husker du FF ? – den gemte restaurant i baggården ved åen

Husker du Globen Flakket ved åen?

Her finder du en guide til brunch i Vejle