Her ser du de færdigbagte økologiske kardemommeboller med kanelsukker

Opskrift: Økologiske kardemommeboller med kanelsukker

 

18-20 stk.

 

Så er det snart weekend og dermed mulighed for at nyde en roligere morgen, hvor man har god tid til at kredse for hinanden og for børnene med en god gang nærende og smagfuld morgenmad. En god og nærende start på dagen.

 

Selv den bedste kan løbe tør for morgenmad ideer, og man kommer let til at ty til præfabrikerede produkter, der indeholder store mængder af sukker og tilsætningsstoffer. Her kommer vores bud på fem klassiske morgenmadshits lavet fra bunden, og som hitter hos hele familien. Der er fokus på den gode smag og ikke mindst gode råvarer, i dette tilfælde et sikkert børnehit, nemlig 100 % økologiske kardemommeboller med kanelsukker. Og tidsmæssigt er det hurtige, simple retter, som alle bør kunne gå til – sammen med eller uden børnene. 

 

Ingredienser til kardemommeboller

10 spsk. lunkent vand

50 g økologisk gær

5 dl økologisk minimælk

50 g økologisk smør

1 tsk økologisk stødt kardemomme

2 spsk. økologisk rørsukker 

Ca. 900 g økologisk hvedemel

½ tsk flagesalt

1 æg til pensling

Kanelsukker til pynt

 

Tilberedning

    1. Put det lune vand i en røreskål. Rør gæren ud heri
    2. Tilsæt sukker og kardemomme
    3. Lun mælken i en gryde ved middelvarme. Smelt smørret heri. Obs: Mælken må ikke blive for varm, man skal kunne holde sin lillefinger i massen uden at brænde sig
    4. Hæld den lune mælkeblanding ned gæropløsningen. Rør rundt
    5. Tilsæt salt
    6. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen. Når næsten alt melet er brugt og dejen slipper skålen, hældes massen ud på et meldrysset bord
    7. Ælt i ca. 5 minutter. Tilsæt lidt mel, hvis dejen er for klistret
    8. Når dejen er ´smidig´ og blød uden at klistre, lægges den tilbage i skålen. Put et rent viskestykke over og sæt den et lunt sted i ca. 30 minutter til den er hævet til ca. dobbelt størrelse
    9. Slå dejen ud på et let meldrysset bord. Ælt kort
    10. Del dejen i to. Lav 4 lige store kugler og skær 4-5 ´bollestrimler´ i hver kugle. Form herefter bollerne og placér dem med god afstand på en bageplade. Kardemommeboller hæver meget undervejs
    11. Efterhæv i ca. 10-15 minutter 
    12. Tænd ovnen på 200 grader og beklæd 2 bageplader med bagepapir
    13. Pisk ægget i en lille skål og pensl alle bollerne på overfladen 
    14. Drys med kanelsukker
    15. Bag i ovnen i ca. 12 minutter til de er gyldenbrune og ´hule´, når man slår på deres bund med en finger
    16. Afkøl på en rist. 

 

Serveringstip; 

Kardemommebollerne smager dejligt nybagte med smør og marmelade eller en skive ost.

 

Hvis man ikke ønsker kanelsukker, kan man med fordel blot pensle dem med æg, så de får en flot blank overflade. De smager også skønt uden ´drys´. Kardemomme kan ligeledes udelades, hvis man ikke er til det. 

 

Bollerne egner sig også godt til fødselsdage eller til picnic, ligesom de er et hit i madpakken.

 

De holder sig godt og er friske i flere dage. Alternativt, frys dem ned lige efter, de er bagt. Så er der altid friske, velsmagende boller i fryseren, der blot skal lunes kort i ovnen.

Velbekomme 😊

Hvis du hellere vil købe brødet ved en bager, så tjek lige Spottag ud:

Her er billederne af, hvordan vi gjorde:

Det er hvad der skal bruge til økologiske kardemommeboller med kanelsukker

Gæret opløses i vandet i skålen

Mælk og smør røres sammen

Melet røres sammen med gær og vand

Nu er dejen klar til at hæve

Her ruller vi dejen ud på bordet - husk godt med mel på bordet inden du vender dejen ud.

Her ælter vi dejen sammen

Her ser man hvor meget dejen har hævet i skålen

Her finder vi den passende størrelse på bollerne inden vi former dem.

Så pensler vi bollerne

Så ser bollerne ud når de er penslet færdig

Nu er de kardemommebollerne med kanelsukker klar til ovnen

Her er de færdige økologiske kardemommeboller med kanelsukker

Her ser du en nem opskrift på hjemmelavet havregrød: