Fokus på økologi: Her finder du økologiske retter i Aarhus

 

Økologi og økologisk mad er et område, der er stor fokus på og efterspørgsel efter. Det er der sikkert mange gode grunde til, men det er også en vildmark at navigere i. Hvem har et sølvmærke i økologi eller et guldmærke? Hvem køber “kun” økologiske tomater eller bruger økologisk mel i sit brød. Der er for alvor mange svar. Men når det gælder om at trække kunder eller gæster til ens forretning, så misbruger en del de gode intentioner, som ligger bag ved økologi. 

 

Økologi og lokalt giver mening

Om økologiske råvarer er bedre end ikke økologiske kan givetvis diskuteres, men der er ingen tvivl om, at økologi vinder frem, og der er nogle helt unikke og velsmagende produkter. I regnestykket om økologi kan mangle, at det rent miljømæssigt måske ikke er så smart, hvis de økologiske råvarer er produceret på den anden side af jordkloden. 

Men hvis det for eksempel er lokale producenter, som laver gode økologiske råvarer, ja, så giver det mere mening. I Aarhus og Østjylland har vi mange små producenter, hvoraf en stor del er økologiske. Flere af de lokale producenter leverer dagligt til nogle af byens restauranter og caféer. 

Nedenunder kan man se, hvem der har økologisk mad på deres menukort. Der er ingen garanti for, hvor meget økologi der er, men kun at man kan få mindst et økologisk måltid. Se dem, som er med her:

 

En troværdig rettesnor i vildnisset

I Danmark er Det Økologiske Spisemærke en valid og troværdig rettesnor, for hvem der bruger økologiske råvarer og hvor meget. Det tager dog ikke hensyn til, om råvarerne er lokale eller kommer fra den anden side af jorden. Det er Økologisk Landsforening, som står bag det Økologiske Spisemærke, som er en gratis statskontrolleret mærkningsordning gældende for alle spisesteder.

Det Økologiske Spisemærke findes i tre forskellige udgaver. Der er guldmærket med 90 – 100% økologi, sølvmærket med 60 – 90% økologi og bronzemærket med 30 – 60%. Det er et seriøst og troværdigt mærke, som nok er den bedste rettesnor, hvis man efterspørger økologisk mad. 

Det er altid en god idé at spørge ind til, hvad der bruges af økologiske råvarer. Især, hvis man er på et spisested, hvor der ikke er nogle af spisemærkerne, men man siger, man bruger økologiske råvarer.