Fastelavnsboller: Danskerne køber mere end de laver
Danskerne elsker fastelavnsboller, og efterspørgslen er højere end nogensinde før. Men samtidig daler danskernes interesse for at lave fastelavnsboller selv. Det er en skam, mener Martin Wiese, der er opskriftsudvikler i Arlas Inspirationskøkken.
Efterspørgslen på fastelavnsboller er fortsat tårnhøj. Ifølge en undersøgelse fra Arla, er 41 procent af danskerne glade for fastelavnsboller, og 75 procent af disse køber dem ofte eller altid. Samtidig daler danskernes interesse for at lave fastelavnsboller selv. Siden 2021 er antallet af søgninger på fastelavnsboller på Arla.dk faldet år for år, i alt med 37 procent. Kun 20 procent af danskerne laver dem selv.
Det er en skam, mener Martin Wiese. Han mener, at det er en god idé at lave fastelavnsboller selv, fordi det er både billigere og mere sjovt. “Det er både et oplagt nybegynderprojekt, hvis man selv er lidt usleben, eller man drømmer om at lokke de små med i køkkenet. Og samtidig er det også spændende for den mere rutinerede amatørbager, fordi der er mulighed for at eksperimentere med mange forskellige varianter,” siger han.
Den mest populære fastelavnsbolle i Danmark er den gammeldags fastelavnsbolle med creme. Den er både kendt og simpel, hvilket gør den til et oplagt sted at starte, hvis man vil tage hul på bagningen. Men der findes også mange andre spændende varianter, så det er bare om at springe ud i det.
Her er Martin Wieses bud på en nem og lækker fastelavnsbolleopskrift:
Ingredienser:
- 500 g hvedemel
- 1 spsk. kardemomme
- 150 g smør
- 1 dl mælk
- 50 g gær
- 1 æg
Fremgangsmåde:
- Lun mælken til den er fingervarm.
- Rør gæren ud i mælken.
- Tilsæt hvedemel, kardemomme, smør og æg.
- Ælt dejen godt sammen.
- Lad dejen hæve i 1 time.
- Del dejen i 12 lige store stykker.
- Form stykkerne til boller.
- Læg bollerne på en bageplade med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve i 30 minutter.
- Pensl bollerne med æg.
- Bag bollerne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
- Lad bollerne køle af.
- Fyld bollerne med creme eller remonce.
- Drys bollerne med glasur eller flormelis.
Velbekomme!
LÆS OGSÅ:
Husker du Baggården 22? (Lukket permanent)