Traditionelt eller klassisk smørrebrød
Det er nok den kategori, der er flest i, i Aarhus. Her er alt fra de bedste frokostrestauranter til den lille slagter, som laver takeaway med. Kendetegnet er stykker, vi alle kender i forvejen såsom sild med karrysalat, æg og rejer, rødspættefilet med remoulade, røget ål, leverpostej med bacon og surt, dyrlægens natmad, roastbeef, hønsesalat, sprængt oksebryst med peberrod, frikadeller med rødkål, rullepølse med sky og løg, skinke, spegepølse med pickles, flæskesteg med rødkål og surt mv.
Moderne smørrebrød
Eftersom nogle af landets bedste kokke har kastet sig over smørrebrødet i de senere år, er der også sket en udvikling. De fleste taler i dag om de fem smagssanser, når man skal komponere en ret. Det gælder også smørrebrød. Så bittert, sødt, salt, surt og umami skal helst indgå på en eller anden måde.
Moderne smørrebrød findes i dag i et uendeligt antal varianter. Smørrebrødet fortsætter rejsen mod stjernerne, da der hele tiden kommer flere til, som udvikler den måde, vi ser og spiser smørrebrød på. En af Aarhus’ og Danmarks mest kendte restauratør og køkkenchef har eksempelvis et stykke med brændende kærlighed eller et stykke med rødtunge stegt i brunet smør med citronkompot og hummermayonnaise. Det fortæller blot, at der er kommet helt nye standarder for, hvad man kan med smørrebrød, og hvis det ikke før var en gudespise, så er det i hvert fald blevet det.
Lidt historie om smørrebrødet
I 1888 begyndte Oskar Davidsen at sælge smørrebrød i sin vinhandel. Smørrebrødet var velsagtens det, vi kender som håndmadder i dag. Det højtbelagte smørrebrød stod Louise Nimb for på sin restaurant i Tivoli moder til. Det var i slutningen af 1800-tallet, det højtbelagte smørrebrød blev til det, vi kender i dag. Ikke bare i Danmark, men også internationalt. Den dag i dag er smørrebrød noget af det, som udlændinge husker ved et besøg i Danmark. Selvom smørrebrødet har haft kriser og trange kår, så er det mere populært end nogensinde før.
Smørrebrød var en enkel opfindelse
Ordet smørrebrød stammer oprindeligt fra “smør på brød”. Det var ligeud ad landevejen, rugbrød med smør på. Det fik arbejderne med i deres madpakker, da industrialiseringen kom i midten af 1850’erne. Senere kom der pålæg på og andet tilbehør. Men rugbrødet eller brødet skal stadigvæk være der. Det samme med smør, men ellers er der ikke mange regler, ud over det skal smage godt.
Håndmadder, almindeligt smørrebrød og luksussmørrebrød
En del af stederne laver håndmadder og smørrebrød som takeaway. Nogle kalder det også rugbrødsmadder, da det dækker over alle niveauer. Håndmadder er stadigvæk populært som frokost eller madpakke. En del af Århus’ smørrebrødsforretninger laver smørrebrød klar omkring klokken 12 hver dag.
I dag bruges begrebet højtbelagt smørrebrød ikke så meget, da det meste smørrebrød er højtbelagt – spørgsmålet er ofte, hvor meget pålæg der er på. I de forretninger, som laver smørrebrød som takeaway, bruger man ofte blot smørrebrød og luksus smørrebrød om det, som tidligere gik under navnet højtbelagt.
Leder du efter et bageri i Aarhus, så tjek guiden her: