Skål i den perfekte øl
Når det kommer til drikkevarer til denne ret, er øl det oplagte valg, der matcher og fuldender smagsoplevelsen. I nyere tid er det også blevet mere acceptabelt at nyde et godt glas vin, enten rødt eller hvidt, til stegt flæsk. Men god øl er nu foretrække, hvis du spørger os her på Spiseguiden Aarhus. En snaps, eller dram, ligesom i gamle dage serveres også på flere af de aarhusianske spisesteder.
Letvægtsalternativer
For at skabe en mere afbalanceret ret, tilføjer flere af de aarhusianske restauranter flere slags surt eller grønt til retten. Det kan som eksempel være rødbeder, hjemmelavet agurkesalat, asier, syltede løg og bagte gulerødder.
En dansk favorit
Valget af Danmarks nationalret blev cementeret i 2014, da en landsdækkende afstemning initieret af daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) resulterede i, at “Stegt flæsk med persillesovs” vandt med næsten halvdelen af stemmerne. Andre populære retter som smørrebrød, frikadeller, stegt rødspætte, og flæskesteg med rødkål fulgte efter – men vandt ikke. Men generelt afspejler de retter den danske madkultur fra slutningen af 1800-tallet, præget af samfundsmæssige forandringer og en præ-industriel periode, der specielt favoriserede svinekød.
Kombinationen af svinekød, kartofler og en gaffelvenlig persillesovs er en fast del af dansk madkultur. Pandestegte eller ovnstegte flæskeskiver fra de lidt federe stykker af grisen, såsom brystet, serveret med nyligt kogte hvide kartofler og persillesovs, udgør en succes.