Café Kaali i Frederiks Allé

Husker du Café Kaali i Frederiks Allé? (Lukket)

 

I løbet af de seneste år før lukningen af Café Kaali så et stigende antal bæredygtige caféer dagens lys i Aarhus. Denne trend afspejlede en større tendens, hvor flere og flere forbrugere ønskede at leve en miljøbevidst og sundere livsstil. Det betød, at det var muligt at finde sunde og relativ næringsrige retter, uanset om man spiste på stedet eller tog maden med som takeaway. Et eksempel på en af disse caféer var Café Kaali, som åbnede på Frederiks Allé. Kaali havde et stærkt fokus på bæredygtighed og serverede retter tilberedt med økologiske og nordiske råvarer.

 

Desværre var kunderne ikke klar til deres koncept og de måtte lukke og slukke. 

 

Fra lovende start til trist lukning

Café Kaali havde en kort, men interessant levetid i Aarhus. På trods af deres innovative koncept og fokus på bæredygtighed måtte Kaali lukke dørene allerede i april 2017, da der ikke var tilstrækkeligt med kunder til at dække caféens driftsomkostninger. Selvom bæredygtighed var et voksende fokus, passede konceptet tilsyneladende ikke helt ind i markedets behov på det tidspunkt. Navnet “Kaali” er finsk og betyder kål, hvilket også afspejlede sig i menuen, da kål indgik som en central ingrediens i mange af caféens retter året rundt.

 

Et kig på menuen: Tre varianter af sandwich

Et af de faste elementer på Kaali’s menu var tre forskellige sandwich, som kostede 49 kr. stykket. Gæsterne kunne vælge mellem kylling, vegetar og fisk, hvor ingredienserne varierede efter sæsonen. For eksempel indeholdt vintermenuen en kyllingesandwich med lilla grønkål, champignon, syltede løg, vesterhavsost og trøffel-tang mayo. Fiskesandwichen bestod af torsk, gulerodspuré, persillepesto, grønkål og syltede løg. Vegetarsandwichen havde pastinakpuré, grønkål, syltede rødbeder og champignon som fyld. 

 

Brødet til alle sandwichene var hjemmebagt, groft og indeholdt tang, som gav en let saltet smag. Alt i alt var det spændende mad, de lavede. 

 

En lille grillet snack til den hurtige sult

For dem, der var på udkig efter en mindre snack, tilbød Kaali også en grillet sandwich med vesterhavsost, lilla grønkål, sennep og syltede løg. Den lille, sprøde sandwich kostede 29 kr. og var et populært valg for dem, der ønskede noget hurtigt og simpelt. Kombinationen af den skarpe sennep og de syltede løg gav sandwichen en dejlig smagsbalance.

 

Vinterens salat: En sammensmeltning af det naturlige

Kaali tilbød også en sæsonbestemt salat til 49 kr., serveret med hjemmebagt brød og smør. Vinterudgaven var en farverig blanding af råsyltede rødbeder, gulerødder, lilla grønkål, græskar- og speltkerner, champignon og løg, med en let vinaigrette. Kombinationen af ingredienserne fungerede godt, og salatens naturlige smage trådte tydeligt frem.

 

Vintertærte med kartofler og grønkål

En anden vinterret på Kaali’s menu var deres tærte til 49 kr., som var lavet med kartofler, lilla grønkål og løg, serveret med persillepesto. Tærtedejen var grov og sprød, hvilket skabte en god kontrast til det bløde fyld. Dog manglede tærten ofte lidt ekstra salt og krydderier. Men det var smag og behag. De gange vi spiste hos dem, var meget af maden undersaltet i forhold til vores smag. 

 

Bæredygtig mad med masser af potentiale

Café Kaali havde en klar vision om at servere mad baseret på de bedste økologiske og nordiske råvarer. Råvarernes naturlige smag blev fremhævet, men selvom konceptet og kvaliteten var i top, manglede mange af retterne lidt ekstra krydderi og smag. På trods af det var Kaali et godt og spændende valg for dem, der gik op i bæredygtighed og sundhed. Dog var der kun meget få i Aarhus på det tidspunkt, der gjorde det. Gæsterne var ikke klar til deres idé og caféen var ofte helt mennesketom. 

 

Café Kaali var et frisk pust i Aarhus’ caféliv med sit stærke fokus på bæredygtighed og lokale råvarer. Synd det ikke gik, men de var forude for deres tid. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÆS OGSÅ:

Husker du LA Tequila Bar i Aarhus?