Af Jan L. Pedersen,

 

 

Man kan vel dårligt tale om en gemt og overset restaurant, som ligger i Danmarks højeste bygning, Lighthouse. Men alligevel er der relativt mange, der ikke kender Restaurant Bavn. Med 48 siddepladser er der også en naturlig begrænsning for, hvor mange der har muligheden for at spise der.

 

Turen til toppen

Nu ligger Restaurant Bavn på toppen af den 142,6 meter høje bygning, hvilket gør, at man skal med en elevator. Den slags er ikke gratis. Prisen er 129 kr., hvilket måske godt kan afholde nogle fra ikke at booke bord. Men prisen var fair, og selve udsigten og oplevelsen var alle pengene værd. Faktisk talte vi om, at prisen i Danmarks hurtigste elevator var lavt prissat. Og nej, der er ingen trapper.

 

 

Tålmodighed er en dyd

Nu er Restaurant Bavn ikke ligefrem en restaurant, man lige dropper ind på og forventer, at der er et bord. Det er der flere grunde til. Når en restaurant, efter eget udsagn, har fuldt booket (frokost) i flere måneder frem i tiden, er forventningerne ikke små. Tværtimod.

 

 

Man skal booke bord i god tid. Vi bookede 6 uger før. Det kan kun gøres online. 

 

 

Vi blev vel modtaget og fik et bord ved vinduet. Det trak op, men der er udsigt fra alle bordene i restauranten. 

 

 

Maden

Der var to forskellige slags snacks at starte med. Ansjoser på en confiteret hvidløgsmarinade på et stykke ristet smørbagt brød med et hvidt ribsebær. En umådelig flot servering, både smagsmæssigt, men ikke mindst visuelt. 

 

 

Et halvrundt stykke brød med Skagens-skinke og et meget lille blad af Havgus fra Arla Unika. Måske ikke den mest opfindsomme snack, men den var snorlige. 

 

Den stegte sild

En stor sild vendt i panko og rugmel, løgemulsion af smør, æg og skalotteløg. Det smagte godt, og en finere måde at lave bløde løg på. Her var afdæmpet syrelighed og en blød fedme. En servering i sin egen sildsklasse. 

 

Sennepssild var ifølge tjeneren noget, man skulle prøve, hvis man var til sild. Så den valgte vi. Sildens smag og konsistents var velkendt, og var fra Lykkeberg Sild.

 

Der var syltede fennikelløg på toppen. Stykket var ikke det flotteste rent visuelt. Langt fra, men det smagte helt forrygende godt. 

 

Hjemmelavet snaps hænger tæt sammen med sild. Tjeneren kom med snapsekurven, hvor der var 9 forskellige snapse af vælge imellem, hvilket i sig selv skiller jeg ud. Tjeneren var god til at gennemgå, hvad han mente passede til vores mad. Han var konkret, og vi undgik alt for meget snak om, hvordan de havde lavet snapsene. 

 

 

De var på ingen måde nærige med udskænkningen, og de var bogstavelig talt fyldt til randen. 

 

Den omvendte udgave

Roastbeef af ribeye var igen en af tjenerens anbefalinger. En sikker en af slagsen. Det visuelle var lidt omvendt af, hvordan man traditionelt ser en roastbeef. Remouladen var i midten og pakket ind af et ualmindeligt tyndt skrive kød, men der var flere lag af dem, og kødet var mørt som smør. Der var ikke sparet på de ristede løg, som skalotteløgene.

 

Kødet var yderligere pakket ind i tallerkensmækker eller blomsterkarse som den grønne plante også hedder. Man kunne godt undre sig over det stunt, men det fungerede glimrende. 

 

 

Når høns smager af noget

Hønsesalat med confiteret kylling. Stilen var a la Waldorfsalat, da der var bladselleri og vindruer i. Ellers var der ualmindeligt velsmagende bacon og masser af frisk estragon i. Lidt knuste valnødder, salat og hvide ribs. 

 

Kyllingen smagte for alvor godt og af kylling, hvilket måske skyldes den var confiteret. En hønsesalat, som var gennemtænkt ned til mindste detalje og moderne. 

 

 

Kaffe og kage

Desserten var let. Sulten var forsvundet for længst. Den franske vaffel med sprød chokolade og smørcreme var oplagt. Alene det visuelle var grund nok til at bestille den.

 

 

Honningkagen var friskbagt og måske ikke på niveau med den franske vaffel, men friskbagt og med tyk chokolade, abrikosmarmelade og en smørcreme. En befriende enkel kage. Desserterne er ikke i petit størrelser. 

 

 

Usædvanlig god betjening 

Vores tjener var en yngre jysk mand af den slags, der går med velplejet skæg og er nede på jorden. Han mestrede en usædvanlig form for empati, som kun de færreste er i besiddelse af. Nu kan man fristes til at tro, at betjeningen på de bedre restauranter har en tendens til snobberi. Det er set før. Men vores unge jyske mand med de velplejede skæg var ualmindeligt nede på jorden, og formåede at kommunikere bedre end de fleste journalister og havde sjældent set opmærksomhed på os gæster.

 

 

Vores vurdering
  • Udsigten er uden for kategori. Den skal opleves. At nogen synes, det er dyrt at betale 129 kr. i elevatorgebyr for at komme op på Bavn, er ren og skær nærighed. Intet andet. De ved ikke, hvad de taler om, og nok af den type, der alligevel ikke sætter pris på maden hos Restaurant Bavn. Oplevelsen var hver en krone værd. 
  • En frokost i den allerbedste liga. Restaurant Bavn viser, Aarhus med lethed kan måle sig med Københavns bedste frokostrestauranter.
  • En stegt sild, som vandt Årets Sild 2024 i vores bog. Udover den smagte fremragende, var den gudesmuk.
  • Rigtig god value for money. Priserne skal måles op mod de allerbedste frokostrestauranter i landet, og set i det lys er der rigtig god værdi for pengene hos Restaurant Bavn.
  • Det er fuldstændig umuligt at få kontakt med nogle på Restaurant Bavn via telefon, selvom der står telefonnummer på deres hjemmeside. Så det er reelt kun onlinebooking, der virker. 
  • Betjeningen var helt eminent god, og blandt den bedste vi har set i Aarhus længe. Værtskab når det er bedst!
  • Store stykker smørrebrød, hvilket de fleste nok vil synes om. Men størrelsen gør, at to stykker er nok for de fleste, selvom tre stykker er det oplagte valg.
  • Om det er maden eller udsigten, som trækker folk til, ved jeg ikke. Men begge dele fortjener ros. Udsigten fås ikke bedre, så bare på den, er Bavn altid foran 1-0.

     

    Nu giver vi ikke stjerne her på Spiseguiden Aarhus. Da det ikke giver mening i vores verden. Men skulle vi presses til det, så er det 6 kokkehuer og dermed fuldt hus til frokosten hos Restaurant Bavn. Intet mindre. Aarhus Ø har fået en restaurant, som gør øen endnu mere attraktiv at besøge.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    Restaurant Bavn

      Restaurant Bavn ligger i 142 meters højde på toppen af Danmarks højeste bygning, Lighthouse, på Aarhus Ø. Restauranten er unik, og med den beliggenhed kan vi roligt sige, at oplevelsen med et måltid mad her er noget helt specielt. Man går ind i Aarhus Øje, som bygningen også kaldes. Tankevækken…
    Senest opdateret: 14/01/2025 09:01