Madanmeldelse: Pizza Margherita i verdensklasse – en underspillet højdespringer
Læs madanmeldelsen
’Hidden in plain sight’ dækker over noget (typisk overraskende godt), der ligger lige for ens næsetip, men som man alligevel overser.
På samme vis ligger Surdejspizzeria – La Casa di Antonio midt på Frederiksgade, omgivet af publikumsfavoritter som restaurant Syvni13 og den irske pub, Tir Na Nog. Det gør ikke meget væsen af sig, men en af guidens anmeldere havde tidligt haft succes med en krydret pizza n’duja. Stedet skulle derfor i puljen af kandidater til byens bedste pizzeriaer.
Vi blev budt velkommen med et stort smil, og der var fint gang i biksen en torsdag aften. Forrest i lokalet sad en gruppe studentikose piger, 9 af slagsen, og spredte liv og glade dage. De var nok lokket af de 15% i studierabat, Surdejspizzeria så gavmildt opererer med. Den gode stemning nåede sit højdepunkt, da samtlige gruppens medlemmer skulle på toilet. Det samme toilet, vel og mærke.
Hvad gør man ikke for et godt billede.
Vi fik hurtigt bestilt og gik med tre slags røde pizzaer, henholdsvis pizza- Margherita, ‘Nduja og Bresaola.
Hos Surdejspizzeria fås en månedens pizza til særligt favorabel pris, i februar Pizza Bresaola til 99 kr.
På væggene står skrevet, at stedet serverer brandvarme pizza. Det, skal vi lige love for, de levede op til.
For knapt var der gået 5 minutter, før tre rygende varme, pivfriske pizzaer fandt vej til vores bord. De var efter napolitansk forbillede; Leopardpletterne og den tykke skorpe var ikke til at tage fejl af, og tomatsaucen glinsede i alt sin pragt.
Alle pizzaers moder – i sin enkelthed helt perfekt
Vi bed til Pizza Margherita til 105 kr. og overgav os straks til den fremragende smag. Der var generøst doseret med tomatsauce, uden at det på nogen måde kammede over, og selve saucen smagte frisk og hjemmelavet. På de aller bedste tomater, vel og mærke. Her springer man tydeligvis ikke over, hvor gærdet er lavest.
Et pizzerias Margherita siger alt om personalets færdigheder, og hos Surdejspizzeria kan de tydeligvis deres kram.
Også mozzarellaen smagte frisk og havde samme indbydende konsistens, som kun god mozzarella kan opnå. Stykkerne lå nøje fordelt og havde præcist afmålt størrelse, så man fik reel smag af ost. På toppen var intenst smagende basilikum og en velvalgt, frugtig og mild olivenolie.
Selve dejen, som i sagens natur har stor betydning for det samlede indtryk, var spændstig og sej, og surdejsindtrykket fornægtede sig ikke. Der var tale om et relativt komplekst smagsbillede, og det giver mening, da man lader dejen hæve i hele 72 timer. Lagt dertil, at pizzaen var afbagt til lækker snobrødslignende smag, og vi kunne absolut ingen anker have.
Et studie i Margherita.
Her er tykkelsen på vores Margherita.
Månedens tilbud – Pizza Bresaola
Vi gik som nævnt også med månedens tilbud, pizza bresaola (lufttørret, saltet oksefilet, red.) til 99 kr., normalt 135 kr.
De havde været storsindede i køkkenet – pizzaen var godt og grundigt tildækket med bresaola. Kødet var fremragende mørt, fintskåret og havde afstemt salt. Smagen var udmærket, om end vi har fået mere intens, dyrisk bresaola. Under alle omstændigheder stod det godt til en håndfuld spændstig rucola.
Afbagningen af kanterne var også her udtryk for godt arbejde.
Desværre var der ikke sparket helt fejlfrit til måls med pizzaens midte, der var på kanten til våd. En 10 sekunders tid kunne sandsynligvis have givet det sidste, men vi var stadig på absolut spiseligt territorium.
Tomatsaucen stod stadig skarpt og i veldoseret omfang, men det var som om, der manglede noget levering på smagen med denne pizza. Måske den kom til at stå i baggrunden for sin søster Margherita, men helt samme niveau var vi ikke på. Dertil manglede de sidste 10% på smagsintensiteten, særligt normalprisen 135 kr. taget i betragtning.
Italiensk på fad og husets vin
Tre pizzaer skyller man ikke ned med ingenting, og vi prøvede dels italiensk øl af mærket Poretti til 69 kr., dels et glas af husets rødvin til sølle 59 kr.
Vi blev meget begejstrede for at få autentisk italiensk øl på fad – som i øvrigt smagte glimrende.
Det er ikke meget, man kan forvente af et glas vin til 59 kr., men der var tale om en passabel rød sag med moden frugtprofil og et lidt kantet, urtet præg.
Guidens ene anmelder havde glædet sig til gensyn med Pizza ‘Nduj, og det var velbegrundet. Den til tider meget stærke pølse var her i en mild version, men bar uanset god modnet smag og lå spredt i et harmonisk lag på pizzaen. Ovenpå var tre padron-pebre, branket efter alle kunstens regler.
Pizza ‘Nduja var god, absolut, men når man advarer med to chilier i styrke på menukortet, forventer vi drøn på krydring og smag, og helt deroppe var vi ikke. En rigtig god pizza uanset, taget den fremragende tomatsauce og gode dej i betragtning.
Også undersiden af pizzaen var flot spættet og bar præg af en god, grundig afbagning.
Vi forlod restauranten velfornøjede, mætte og meget tilfredse med valget om det første sted til guidens føljeton om gode pizzeriaer. Hos Surdejspizzeria sætter de barren højt, og er man til napoletanske pizzaer, er her et stensikkert bud – ovenikøbet med fornuftige priser.
- Maden: Surdejspizzeria lever op til navn og beskrivelse, for deres pizzaer er brandvarme og baseret på den bedste surdej og autentiske, velsmagende ingredienser. Der er 14 pizzaer at vælge imellem, og alle er de relativt traditionelle – her gør man, som de gør i støvlelandet, og det forekommer velbegrundet. Vi tør godt udråbe stedet til at være blandt de pizzeriaer i Aarhus med den bedste tomatsauce.
- Servicen: Der lod til at være godt styr på gæsterne, da vi lagde vejen forbi. Også selvom der var nok at se til med et tørstigt venindebord på 9. Vores tjener var høflig, hurtig til at komme med drikkevarer og bød os velkommen med et stort smil. Dog havde vi værdsat et spørgsmål eller to om eventuelle ønsker til flere drikkevarer, herunder genopfyldning på vand, eller til dessert og kaffe. Der var kun én tjener på gulvet, og det mærkede vi trods alt.
- Prisen: Pizzaer af høj kvalitet er ikke billige at lave, for råvarerne skal typisk importeres, og mange af dem har lagret forinden. Vi er derfor meget begejstrede over at finde pizzaer i prislejet 105-130 kr. af så høj kvalitet. På det parameter ligger Surdejspizzeria sig lunt blandt byens restauranter. Og så har vi ikke engang taget højde for muligheden for studierabat.
LÆS OGSÅ:
Madanmeldelse: Markus på Trøjborg tager kegler med deres napolitanske pizzaer
Madanmeldelse: Pizza-perle i Latinerkvarteret – men kan resten følge med?