Candyfloss af den store slags

Candyfloss-business: Sådan starter du og får succes med at sælge candyfloss

 

Candyfloss, eller sukkerspind, som det også kaldes, er en populær og lækker sød snack, som rigtig mange forbinder med tivoli, cirkus og byfester. Både børn og voksne elsker det fluffy, lyserøde og sukrede vat, som både er sjovt at spise, men også en fornøjelse at se på, når det laves.

Måske elsker du ikke blot at spise det søde sukkervat, men drømmer om at få din helt egen candyfloss-maskine og starte din egen biks? Vi har samlet en række faktorer, som du skal være opmærksom på i den forbindelse, ikke mindst for at sikre dig, at den bliver en succes. Læs med og bliv guidet gennem processen med at starte og drive en virksomhed, der sælger candyfloss og få værdifulde tips til at undgå faldgruber undervejs.

 

Sådan kommer du i gang

Nedenfor finder du en række gode råd til at komme i gang med din nye business. Du kan med fordel tage dem i rækkefølge, men det er ikke et krav.

 

Markedsundersøgelse

Uanset om du påtænker at starte en lille PMV (Personligejet Mindre Virksomhed), også kaldet hobbyvirksomhed, eller et større ApS (Anpartsselskab), så bør du altid lave en undersøgelse af markedet.

En markedsundersøgelse kan være mere eller mindre omfattende. I undersøgelsen identificerer du din målgruppe og undersøger den lokale efterspørgsel efter candyfloss. Samtidig finder du ud af, hvem dine konkurrenter er, og hvilke priser og tilbud de har.

Påtænker du for eksempel at have en mindre candy-floss bod på sommerens festivaler og byfester, så kan du med fordel finde ud af, hvilke steder, det vil være mest fordelagtigt for dig at deltage. Er der for eksempel markeder eller byfester, hvor de ikke sælger candyfloss, vil det være oplagt for dig at få en plads der.

 

Udstyr og ingredienser

Om det var hønen eller ægget der kom først, er en gammel diskussion, og dette punkt kunne lige så godt være det første. Nogle starter, fordi de har en passion for candy-floss og det i forvejen er en stor del af deres liv, mens andre vælger at sælge candyfloss, fordi de opdager et hul i markedet. 

Men selv om tilgangen er forskellig, ændrer detnaturligvis ikke på det faktum, at du dels bliver nødt til at øve dig, især hvis du selv vil stå for fremstillingen, dels bliver nødt til at have fat i det rette grej.

Husk at en opgradering fra hobby til business godt kan kræve, at du investerer i en større, mere professionel candy floss maskine i god kvalitet, da den skal kunne betjene mange kunder og gerne skal holde til lidt af hvert. 

Hos https://www.expondo.dk/candyfloss-maskiner/ finder du alt, du har brug for, hvadenten du skal have candyflossmaskiner eller tilbehør hertil. Herudover skal den naturligvis være nem at betjene, så du kan ekspedere dine kunder hurtigt, ligesom den skal være nem at vedligeholde og rengøre, når arbejdsdagen er omme. Samtidig skal du naturligvis også have fat i forsyninger, som sukker til candyfloss maskine, farve og candyfloss pinde, du kan vikle candyflossen om. 

 

Licenser og tilladelser

I Danmark er der meget skarpe regler for fødevarevirksomheder. De er først og fremmest til for at beskytte dine kunder, og du bør gøre dig umage med at sætte dig ind i reglerne og overholde dem.

Fødevareloven bliver håndhævet af Fødevarestyrelsen og stiller krav til blandt andet hygiejne og uddannelse hos den, der fremstiller fødevarer. Hvad enten du påtænker at åbne en vejbod i sommermånederne eller starte en kæde af candyfloss, så er din business at betragte som en fødevarevirksomhed og du skalfortage en registrering af fødevarevirksomhedhos styrelsen.

Er din nye virksomhed meget lille, kan det være, at den går ind under regler for salg af hjemmelavede ting, men uanset virksomhedens størrelse, så skal den overholde Fødevarestyrelsens regler for køkkenhygiejne.Fødevaregodkendelse- og sikkerhed er afgørende for din business, så sørg for at overholde alle sundheds- og sikkerhedsstandarder.

 

Hvornår kræves der hygiejnebevis?

Du skal som udgangspunkt altid have hygiejnebevis for at arbejde i køkkener, og salg af mad fra privat køkken er kun tilladt, hvis dit køkken er godkendt til formålet. Der er således forskel på dengang du lavede hjemmelavet candyfloss til nu, hvor du skal have tilladelse til salg af fødevarer til andre.Faktisk kan du med fordel skelne til reglerne for opstart af restaurant, når du åbner en candy-flos-biks.

 

Skab en unik oplevelse

Du kan naturligvis sagtens lave candyfloss, som du plejer, men hvorfor ikke adskille sig for konkurrenterne og skabe en unik oplevelse med dit candyfloss?

Overvej for eksempel at sælge din candyfloss i forskellige smagsvarianter og farver og ikke kun de mere traditionelle lyserøde og blå udgaver. Du kan sagtens finde candyfloss sukker med smag og farve, så eksperimenter og prøv dig frem.Du kan blandt andet overveje at introducere sæsonbestemte smagsvarianter eller tilbyde candyfloss i virksomhedernes logofarver.

Præsentation og emballage er ud over selve produktet, et område, hvor du kan positionere dig selv. Præsentation er king i candyfloss-land. Brug sjove pinde, for eksempel med LED-lys, eller tilbyd dine kunder spændende muligheder for topping. Husk, at mennesker spiser med øjnene først, så det er vigtigt at skabe en visuel appel.

For at skille dig ud kan du skabe en helhedsoplevelse omkring din candyfloss. Overvej at tilføje musik, belysning, køb en fed candyflossmaskine i retrolook eller tilføj et interaktivt element, hvor kunderne kan se candyflossen blive lavet. Jo mere mindeværdig oplevelsen er, desto større er chancen for, at kunderne kommer igen.

 

Faldgruber og succesfaktorer

De fleste markeder er præget af konkurrence. Det gælder også indenfor salg af candyfloss. Derfor er det vigtigt, at du gør dig selv synlig og differentierer dig. Gør din candyfloss unik ved at tilbyde forskellige smagsvarianter, bruge kvalitetsingredienser og skabe en mindeværdig oplevelse for dine kunder.

Høj kvalitet og god kundeservice er faktorer, som man aldrig går galt i byen med. Sørg altid for at opretholde en høj kvalitet på dine produkter. Brug gode ingredienser og rengør dit udstyr regelmæssigt. Vær imødekommende over for dine kunders behov og server din candyfloss med et smil.

Du kommer naturligvis langt med god service og kvalitetsprodukter, men kan du ikke styre din økonomi, holder din virksomhed ikke længe. Overvåg dine udgifter nøje og sørg for, at dine priser er konkurrencedygtige og giver dig en fortjeneste. Opbyg en god økonomisk styring og vær opmærksom på sæsonudsving i efterspørgslen.

Med den rette indsats og engagement kan du sagtens opnå succes og glæde kunder i alle aldre med dine lækre candyfloss.