De ny kontrolrapporter fra Fødevarestyrelsen

Så er det slut med de velkendte kontrolrapporter – de nye er ankommet

 

Fremover vil kontrolrapporterne med smileyer i forretninger, der laver eller handler med fødevarer, blive erstattet af et mere moderne smileymærke. Så det er slut med den type kontrolrapporter vi kender i dag. 

 

Fra oktober skal caféer, butikker og restauranter i Danmark introducere en betydelig ændring i måden, de præsenterer deres fødevaresikkerhed på. Ifølge en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, skal de nuværende papirbaserede kontrolrapporter erstattes med et nyt, digitalt smileymærke. Det her tiltag har til formål at forenkle og gøre det lettere for forbrugerne at få et hurtigt overblik over, hvordan de forskellige virksomheder har præsteret i forbindelse med de seneste kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen. Umiddelbart giver det god mening. 

 

Vil være mere tydelige over for forbrugerne

Tejs Binderup, Fødevarestyrelsens fødevaredirektør, har udtalt, at denne ændring er blevet til som følge af en omfattende evaluering af det nuværende smiley-system. Evalueringen viste, at de tidligere kontrolrapporter mere skabte forvirring end klargjorde tingene for forbrugerne. Han bemærkede, at folk overvejende nøjedes med at kigge på smileyerne og ofte overså den ledsagende tekst, hvilket begrænsede rapporternes effektivitet.

 

Nu med QR-kode

Det nye digitaliserede smileymærke vil være mere kompakt end de tidligere kontrolrapporter. Det vil indeholde oplysninger fra de tre seneste kontrolbesøg samt en QR-kode, der vil lede forbrugerne til en mere detaljeret rapport på hjemmesiden findsmiley.dk. Tejs Binderup mener, at denne nye tilgang vil forbedre forbrugernes forståelse og tiltro til systemet.

 

Der er “kun” tre forskellige smileys

Det er værd at bemærke, at denne ændring kommer i kølvandet på en tidligere simplificering af smiley-ordningen. Fødevarestyrelsen fjernede sidste år den halvsmilende smiley, så der nu kun er tre forskellige smileys. Denne beslutning har dog ikke været uden kontrovers. Brancheforeningen Horesta har kritiseret ændringen. Tine Skriver, der er fødevarechef i Horesta, udtrykker bekymring for, at det er blevet sværere for forbrugerne at forstå, hvilke sanktioner der ligger til grund for de tildelte smileys.

 

Endelig planlægger Fødevarestyrelsen at implementere det nye digitale smileymærke i en første fase til omkring 50.000 virksomheder i hele Danmark. Dette markante skridt forventes at have en omfattende indvirkning på fødevaresikkerheden og forbrugeroplysningen i landet, hvilket i den grad har været et stort ønske fra forbrugerne i mange år. 

 

LÆS OGSÅ:

Guide til madboderne i Legoland