Forårsruller fra Byens Sushi i Aarhus

Forårsruller – måske ikke verdens flotteste ret

 

Forårsruller, også kendt som spring rolls på engelsk, er en østasiatisk ret lavet af en pastalignende tynd dej, der omgiver en fyldning af småtskårne grøntsager som typisk bønnespirer og muligvis kød. Dejen rulles omkring fyldet og steges indtil sprød.

 

Forårsruller stammer fra Kina og er særlig populære under forårsfestivalen, også kendt som det kinesiske nytår. De symboliserer fremgang og nye begyndelser. I Kina laves de ofte med en fyld af en eller anden form for kød og grøntsager og frituresteges. I Vietnam er de kendte som “gỏi cuốn” og laves ofte med friske ingredienser som rejer, urter og risnudler. I Thailand kaldes de “por pia” og har en sødere smag.

 

Måske ikke verdens flotteste

Forskellige kulturer har tilpasset forårsrullerne til lokale smagspræferencer og tilgængelige ingredienser. I dag kan man finde forårsruller i forskellige verdenskøkkener, inklusiv vegetariske og veganske versioner. 

 

Forårsruller findes i mange varianter rundt om i verden. I Indonesien er de kendt som lumpia og har både hollandske og kinesiske påvirkninger. På Filippinerne laves en mindre kødfyldt version kaldet lumpiang shanghai. I USA har forårsruller blandet sig med tex-mex køkkenet. De er også blevet populært street food i forskellige varianter fra krydrede til søde. Nogle vælger at lave sundere versioner ved at ovnstegne eller dampe dem i stedet for at friturestege. Forårsruller illustrerer således en rets evne til at rejse og tilpasse sig forskellige kulturer og smagspræferencer.

 

Forret eller snacks

Historisk set er forårsrullerne blevet populære i forskellige østasiatiske køkkener som kinesisk, vietnamesisk og thailandsk. De serveres ofte som en forret eller en let snack. Trenden i Danmark er at de serveres med en sur-sødsauce eller en sød chilisauce. Enkelte holder fast i at soya fungerer bedst til de kinesiske ruller.

 

En dansk succeshistorie

En interessant historisk note er, at Daloon, en dansk fødevarevirksomhed, spillede en væsentlig rolle i populariseringen af forårsruller i Danmark. Sai-Chiu Van, grundlæggeren af Daloon, begyndte at lave forårsruller i sin egen kælder i 1960’erne, hvilket førte til virksomhedens succesfulde produktion af forårsruller i stor skala.