Den historiske Moesgaard Skovmølle ved Giber Å

Moesgaard Skovmølle genåbner efter gennemgribende renovering

 

Den historiske Moesgaard Skovmølle ved Giber Å i Marselisborgskovene åbner efter fire års stilstand igen for offentligheden med en helt ny udstilling i møllebygningen, hvor man kan lære mere om vandmøllens store betydning for datidens samfund. På åbningsdagen torsdag den 2. maj og i udvalgte weekender vil engagerede mølleentusiaster sætte gang i vandmøllen, hvor man kan opleve den imponerende mekanik i fuld vigør.

 

Moesgaard Museum har i de seneste år renoveret det nationale og historiske klenodie og billedsmukke Moesgaard Skovmølle syd for Aarhus. Med færdiggørelsen af istandsættelsen slår Moesgaard Museum nu dørene op for en helt ny udstilling i møllebygningen, der med plancher, genstande og videoer fortæller den spændende historie om Moesgaard Skovmølle og vandmøller i Danmark. 

 

Moesgaard Skovmølle ligger midt i Moesgaards kulturlandskab syd for Aarhus, og er et af de mest besøgte rekreative skovområder i Danmark. Med formidlingen af Skovmøllen er der nu en enestående oplevelse for de mange tusinde mennesker, der årligt bruger skovene syd for Aarhus.

 

En fascinerende lang historie

”Skovmøllen er en idyllisk perle, og den gennemgribende restaurering giver os nu mulighed for også at gå i dybden med den fascinerende, lange historie om møllen og de mange mennesker, der var afhængige af den. Det er en historie, der er tæt knyttet sammen med Moesgaard Herregård, og den kommer dermed til at indgå som endnu en fortælling i det unikke kulturlandskab syd for Aarhus,” fortæller Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum.

 

Moesgaard Skovmølle ligger midt i Moesgaards kulturlandskab
Alle rettigheder forbeholdes; Michael Johansen; Foto/medie afdelingen Moesgaard

 

Møllen har de seneste år ikke været funktionsdygtig, men nu er møllen restaureret med nyt møllehjul, murværk med mere, og med en helt ny udstilling. Restaureringen og formidlingen af Skovmøllen er støttet af Augustinus Fonden og C.A.C. Fonden. Skovmøllen er fredet, og Slots- og Kulturstyrelsen har indgået som fredningsmyndighed. 

 

Oplev møllen i sving til åbningen

Vandmøllen genåbner torsdag 2. maj, og her vil man dagen igennem fra kl. 10.30 – 17.00 kunne høre mølleentusiaster fra et nyoprettet møllelav fortælle mere om møllens mekanik og spændende historie. Man vil kunne opleve Skovmøllen køre på fuld kraft og besøge den nye udstilling i møllebygningen. Klokken 12.30 vil der desuden være et musikalsk indslag.

 

Mere information om åbningen og andre mølledage findes på: www.moesgaardmuseum.dk/skovmøllen  

  • Skovmøllen åbner igen for offentligheden 2. maj med ny udstilling i møllebygningen
  • 12 weekender årligt demonstreres møllen i sin historiske driftsfunktion ved lokale mølleentusiaster. 
  • Renoveringen af Moesgaard Skovmølle er støttet af Augustinus Fonden og C.A.C. Fonden.  
  • Moesgaard Museum ejer Skovmøllens møllebygning. Skovmøllens restauration har historisk hørt under Moesgaard Museum, men er i dag købt og selvstændigt ejet af restauratør. 
  • Moesgaard Skovmølle omtales første gang 1570. Møllebygningen, der står ved Skovmøllen i dag, er oprindelig opført i 1798. Skovmøllen hører til blandt landets omkring 30 tilbageværende funktionsdygtige vandmøller, og er den eneste af sin type – de såkaldte undertræksmøller – som stadig er funktionsdygtige.

 

Her kommer den nye møller til Moesgaard Skovmølle