Markedet på Ingerslevs Boulevard

Ingerslevs Boulevard 1, 8000 Aarhus C

Aarhus vælter ikke ligefrem med madmarkeder. Der er tre madmarkeder. Et i Bazar Vest, Gartnergården i Skødstrup og så torvesalget på Ingerslevs Boulevard. Ingerslev marked ligger i Aarhus C og er det ældste i Aarhus. Det er et udendørs gademarked med boder og salgsvogne. En markedplads kan man sige. Et fremragende sted og noget, som bør værnes om, da vi ikke har noget lignende i Aarhus. Desværre kan man sige. Friske grøntsager er i stor grad overladt til de aarhusianske supermarkeder, og her er det meste pakket ind i plastik og folie. 

 

Ingerslev Boulevard er omkring 500 m lang og løber fra Harald Jensens Plads til Skt. Anna Gade

 

Torvedage – to gange om ugen

Markedet på Ingerslev har “kun” åbent onsdag og lørdag, så det er ikke et permanent marked, vi har med at gøre. Men to dage har vist sig at være passende.

 

Åbningstiderne er fra 8.00 til 14.00. Nogle kan godt finde på at åbne lidt senere, og andre lukker lidt før. Her spiller antallet af kunder og vejret en rolle for de præcise lukketider. Hvis det styrtregner, er der ikke mange kunder, og det giver ikke mening at have åbent. Men generelt passer åbningstiderne, og nogle gange er der boder, som har længere åbent. 

 

Der er mellem 60 og 70 boder de to gange om ugen, der er markedsdage.

 

Gademarked på Ingerslev Boulevard

Markedet eller torvesalget har en lang historie. Det startede oprindeligt på Ingerslevs Plads i 1903 og flyttede i 1952 til den bilfri midterrabat på boulevarden, og har været der siden. I tidernes morgen var det meget de lokale, som kom på torvet. I dag kommer kunder fra hele Aarhus Kommune, og flere familier har det som en fast tradition at handle ind på torvemarkedet.

 

En pæn del af kunderne er faste og er kommet fast på torvet igennem pænt mange år. Forleden snakkede vi med et ældre ægtepar, som fast havde købt deres grøntsager og ost på torvet siden 1959. 

 

Fire fiskebiler

Det er som om, fiskevognene er blevet mere populære på torvet de sidste år. Hvorfor vides ikke, men en tendens. Måske fordi der er lidt langt ned til Aarhus’ to store fiskeforretninger, Havnens Fiskehus og Clausens Fiskehandel. Priserne er ikke mærkbart lavere hos fiskevognene, men det er nok hyggeligere at handle på torvet. Et bud. Uanset hvad, så er der for tiden fire fiskebiler/boder på torvemarkedet. Og de er alle velbesøgte.

 

Ostemekka

Danmarks bedste smør fra Lindved Mejeri er noget, som skal smages. Ostebilen fra Lindved er fast på torvet både onsdag og lørdag. Lindved Mejeri producerer i øvrigt deres egne oste og har genskabt nogle af de kendte og populære klassiske danske oste. Ellers er der tre andre osteboder, hvoraf en af dem skiller sig ud. Det er Edward og Alida Stijkel fra Sondrup Gårdmejeri og Øko Ged & Grønt. Deres gedeoste er i sin egen klasse, og kunderne kommer langvejs fra for at købe dem.

 

Grønthandlerne

Grøntboderne er i absolut flertal. Her er udvalget stort og frisk. En del er lokale avlere, som selv har dyrket det, de sælger. Dem skal man holde øje med, da de har de bedste og mest friske råvarer. En del af boderne køber deres grønt hos de store grossister, ligesom supermarkederne gør. Dog er det ikke pakket ind i plastik, og det er mere frisk. En pæn del af grøntsagerne på Ingerslev markedet er i dag økologiske.

Her ser du en af de store grønthandlere på torvet på Ingerselvs Boulevard

 

Et par slagtere, en bager og lidt blandet

Dansk honning er der også. Det samme med et par slagtere. Nogle få sælger hjemmelavede marmelader og lignende. Der er en slagtervogn fra Kolind og Pølsemageriet fra Silkeborg (dog kun om onsdagen). Der er fast en bager, og nogle dage er der to – ud over Go’ Kaffe, som jo også sælger brød og kager. 

 

Æg sælges der flere steder. Her er det typisk landæg fra fritgående høns, hvoraf de fleste også er økologiske. Priserne er er yderst sympatiske.

 

Stemningen er sydlandsk

Noget, de fleste kan blive enige om, er den helt særligt atmosfære, der er på torvet på Ingerslev Boulevard. Her er ro og god tid. Man ser aldrig folk være stressede her, også selv om der nogle gange er lang kø. Kunderne er meget forskellige og besøger markedet mindst en torvedag om ugen. Lørdag er der klart flest mennesker, da flere holder weekend. Her er det oplagt at købe grønt ind til den kommende uge og ellers få set på, hvad der frister. Der er kaffe, morgenbrød, croissanter hos Go’ Kaffe og senere ristet pølser hos Kolind Slagteren eller nystegte fiskefrikadeller hos en af fiskevognene. 

 

Skiftende stadeholdere

Holdet at stadeholdere er fast, dog er der lidt udskiftning. Nogle af stadeholderne er der kun en dag om ugen. Sådan er det, men de fleste er der begge åbningsdage. Der er kommet en større bredde i udbuddet af varer de seneste år. Det giver god mening, og bestyrelsen for torveudvalget er gode til at give plads til nye stadeholdere, som har noget nyt at byde på. Ikke alt er fra mindre producenter, men en del er.

 

Husk selv kurv ellers poser

En stor del af varerne på torvet sælges i løs vægt. Derfor er det vigtigt at huske en kurv, taske eller pose til sine varer. Der sælges kun i begrænset omfang plastikposer, og det er kun ganske få boder, som har dem. Udover det er det sund fornuft og bæredygtigt at genbruge poser.

 

To timers gratis parkering

Torvet på Ingerslev Boulevard ligger centralt midt på Frederiksbjerg. Der er okay med parkering i området. Især om onsdagen er der pænt med ledige parkeringspladser, da mange af beboerne er på arbejde. Lørdag er det lidt anderledes. Her kan man parkere på Langenæs eller i Bruuns Galleri. Hvis man finder en p-plads på Ingerslev Boulevard, er de to første timer gratis, da det er gul zone. Fra boulevarden og ind mod centrum er det rød parkeringszone, og her koster det penge med det samme, hvis du vælger at parkere der.

 

Let med kollektiv trafik

Er man i bus, så har nr. 13 et stoppested lige ved siden af torvet. Det er den eneste bus, som stopper ved torvet. Bus nr. 1A, 2A, 4, 11, 22 og 202 stopper ved Frederiks Allé.

 

Bus nr. 13, 16, 17, 18, 100, 103 og 302 har stoppested ved M.P. Bruuns Gade og Sct. Pauls Kirkeplads.

 

LÆS OGSÅ:

Guide til Godsbanen: Få et overblik over spisestederne og barerne

 

Senest opdateret: 20/03/2024 11:03