Af Pernille Søborg,

 

Der er ofte fuld hus hos Sevags på Trøjborg.

 

Græske restauranter vækker ferieminder hos de fleste, og græsk mad er mere end tzatziki, feta og souvlaki. Sevags på Trøjborg er en græsk familierestaurant af den slags, man kun kan elske. Gæstfriheden er varm, smilene er ægte, og køkkenet serverer retter, der er markant bedre end på en god taverna i Grækenland. Vi var forbi en travl lørdag aften. 

Gæstfrihed hele aftenen

Der gik ikke mange sekunder, fra vi trådte ind i restauranten, til det første smil bredte sig. Varmen i lokalet skyldtes ikke kun grillen, men den måde Sevag Aharounian og sønnen Garo bød velkommen på.

Restauranten var fuldt booket, stemningen var høj, og akustikken var overraskende god. Alligevel arbejdede betjeningen roligt, tog sig tid ved bordene og fulgte gæsterne til dørs med et personligt farvel. Restauranten hed før Chez Tony, og det var Sevags storebror Toni og Sevag der drev den sammen, men de sidste 5 år er det Sevag og hans søn Garo, der driver restauranten sammen. I 2012 åbnede Sevags også en restaurant i Egå.

 

Sevags på Trøjborg

 

Menukort med feriestemning

Kortet rammer den græske feriefølelse. De klassiske favoritter står side om side sammen med mere lokale retter, der frister os til at prøve noget nyt. Vi bestilte lidt forskelligt af forretterne med tilhørende pitabrød. 

Tzatziki

En klassiker, der hører sig til, når det kommer til det græske køkken. Den er svær at komme udenom. Den var i god balance, cremet og havde god konsistens. En tzatziki med meget hvidløg, der blev hængende.

Kolokithokeftedes

Navnet er ikke til at udtale, slet ikke, men vi vil sent glemme de sprøde zucchiniboller, hvor tre slags ost, løg og hvidløg smeltede sammen til en cremet midte. De var fyldige og perfekt sammensatte. 

Grillet halloumi

Saganaki Meli hos Sevags

To grillede osteskiver med let røg og fast bid afrundet af citron og hvidløg. Den cypriotiske ost havde en mild saltet smag, og vi supplerede den med tzatziki, hvilket fungerede ganske godt. En enkel servering.

Saganaki Meli

Stegt græsk feta med honning og sesam. Den salte ost var god og fik modspil af sødmen. En stor og mættende forret.

Græsk salat

Tomat, agurk, løg, oliven og god græsk feta med olivenolie og eddike. Olivenolie og eddike var sparsomt anvendt, så grøntsagerne fik lov at smage af sig selv. Klassisk som den skal være.

Barretos mix

Man går ikke ned på kød, når man går med barrestos mix til hovedret. En fyldig tallerken med tre slags kød. Souvlaki, lammekotelet og græsk bøf. Dertil græske kartofler, tzatziki og pitabrød. 

 

Souvlakien var flot grillet, let rosa og saftig med diskret citrus fra Sevags` citronmarinade og rødvin. Lammekoteletten var med samme marinade. Den var gennemstegt, men den holdt lammesmagen, og marinaden tilføjede noget godt til kødet. 

Raffi’s Arni sto fourno

Bag navnet gemmer sig lammekølle marineret i Agiorgitiko rødvin og urter. Kødet var mørt som smør og saftigt. Det var gennemstegt, men uden at miste for meget karakter. Marinaden var særdeles god og løftede smagen. En signaturret i topform.

 

Tilbehøret til hovedretterne var kartofler, tzatziki og pitabrød. Der var fint bid i kartoflerne. De var vendt i olivenolie, men ikke overdynget i olie, som man nogle gange ser. Kartofler og tzatziki blev serveret i små skåle, så det var adskilt. Det fungerede godt, så det hele ikke smeltede sammen på tallerkenen.

Dessert 

Vi var faktisk mætte, men betjeningen fik os med på et par desserter. Papas græske yoghurt toppet med valnødder og honning. Let syrlig og forfriskende som afslutning på de kødfulde hovedretter.

 

 

Den anden dessert var Simos cheesecake. Et stort, cremet stykke med mango og passionsfrugt, der gav frisk syrlighed. 

 

 

Som på de klassiske tavernaer i Grækenland landede der sammen med desserten en lille ouzo med hindbær og is. En charmerende gestus.

Græske vine

Udover den velkendte øl Mythos på flaske rummer drikkekortet græske vine, som vi fik lyst til at udforske. Græske vine kan være en blandet fornøjelse. Men det var det ikke her. En Chardonnay Fumé fra Muses-dalen i Centralgrækenland. Den var tør og fungerede godt til forretterne.

 

Rødvinen var Muses Estate Syrah og fra samme område. Den havde fin dybde og akkurat rygrad nok til kødet. Dejligt med en græsk restaurant i Aarhus, der har gode græske vine på kortet. Det ses vist nok kun hos Sevags. 

Græsk musik 

Det er stemningsfuldt hos Sevags, og der er gjort noget ud af indretningen. Hvide og lyseblå toner, sorte og røde detaljer samt små græske skulpturer i vinduet. På væggene hænger fotos fra græske øer og familielivet, og bagerst i rummet samler et vægmaleri den græske hygge. Lokalet er farverigt og festligt uden at larme. 

 

 

Midt på aftenen blev der skruet op for den græske sjæl, da en bouzouki-spiller lagde bløde strenge under samtalerne. Det var præcis den detalje, der fik måltidet til at føles som en lang, varm taverna-aften.

 

Gæstfrihed uden lige 

Betjeningen er kernen her. Værtskabet er hjerteligt og bæres af far og søn, og det kan mærkes. At tiltale gæsterne ved fornavn falder naturligt, et “min ven” eller et skulderklap ligeså. Aftenen rundes af med et personligt farvel og et ægte smil. Man føler sig set, og man går derfra i godt humør.

 

 

Vores vurdering
  • Hos Sevags bliver man mødt som familie. Sevag er en personlighed og indbegrebet af en rigtig vært af den slags, der er alt for få af. Sammen med sønnen Garo mødes gæsterne med nærvær og et ægte smil. De følger bordet trygt gennem aftenen, præsenterer retterne ved bordkanten og runder af med et personligt farvel. Man føler sig set fra første skænk til sidste bid, og humøret smitter.
  • Maden er hjemmelavet og lavet omhyggeligt, med blik for serveringerne. Her finder du bedre mad, end den du finder på charterferierne i Grækenland. Forretterne viste køkkenets styrker, og vi så det originale, enkle græske køkken. Der var god balance i retterne, og smagen var i fokus. Raffi’s Arni sto fourno er husets pejlemærke. Lammekøllen var yderst mør, og marinaden løftede smagen. 
  • Det er stemningsfuldt hos Sevags, og de rammer tavernaens uformelle stil og ro. Selvom lokalet er helt fyldt ud med gæster, er akustikken behagelig.
  • Fedt med et vinkort, der favner græske regioner. Man går ikke sulten fra grækeren på Trøjborg. Og priserne hænger godt sammen med mængde og kvalitet. Spiser man ikke op, kan resterne tages med hjem.
  • Det græske køkken er kendt for at gennemstege deres kød. Det så vi en tendens til i hakkebøffen hos Sevags. Marinaderne havde dog stor smag, og sammen med tzatziki skabte det alligevel en helhed.
  • Det græske køkken er kendt for at gennemstege deres kød. Det så vi en tendens til i hakkebøffen hos Sevags. Marinaderne havde dog stor smag, og sammen med tzatziki skabte det alligevel en helhed.

 

En anbefaling

Betjeningen er personlig og nærværende, køkkenet har styr på det de laver. Lammet og tzatzikien er pejlemærker for, hvordan de græske klassikere skal smage. På Trøjborg er Sevags et spisested, man går glad ind og endnu gladere ud. Den bedste græske restaurant i Aarhus. Så er det sagt! En varm anbefaling herfra.

 

 

 

 

 


Sevags Grækeren på Trøjborg

  Det græske spisested, Chez Tony, har haft til huse i Tordenskjoldsgade på Trøjborg i over 40 år. I dag er hedder det Sevags Grækeren Trøjborg. Det er Sevag og Garo Aharounian, der står bag restauranten og med opskriften om ægte græsk mad lavet med hjertet, serverer far og søn dagligt græske ret…
Senest opdateret: 15/10/2025 11:10