Af Jan L. Pedersen,

 

Udsigten fra Restaurant Tiende

 

Den her frokost er i sin egen liga Det var i hvert fald, hvad vi oplevede på en lørdag til frokost på Restaurant Tiende på Aarhus Ø. Vi er på 10. etage i Nicolinehus. Udsigten ind over Aarhus og ud over Aarhusbugten er svær ikke at blive overvældet af. Det var en helt forrygende god oplevelse, vi havde på Restaurant Tiende. Overraskende, da vi ikke havde forventet et så generelt højt niveau til den pris. 

 

Restaurant Tiende er en gennemført og moderne restaurant, som på mange måder har og kan det hele – inkl. en vinbar i etagen over. Et nyt stamsted har set dagens lys på øen i Aarhus. 

 

Lidt øl, snaps og vin på Restaurant Tiende

Restaurant Tiende og Den Fede Drue. Tiende hentyder til restauranten, mens Den Fede Drue er vinbaren. 

 

 

Der var fuldt hus udenfor, og tæt på fyldt indenfor. Det fortæller, at Restaurant Tiende er et populært sted på Aarhus Ø. Ikke mindst på grund af deres beliggenhed og deres vilde vinkort med over 2.700 vine. Folk kommer langvejs fra udelukkende pga. vinkortet. 

 

Frokost og udsigt på Restaurant Tiende

Frokost, vand og udsigt skriger på sild. Deres sildetallerken bestod af to forskellige slags sild. 

 

Æblemarineret sild

Æblemarineret sild var det første stykke. En forrygende god sild uden for meget syre. Fast i kødet, og ganske enkelt fås en marineret sild ikke bedre. 

 

Røget sild

Røget sild var det andet stykke. Syltede løg og vagtelæg var på toppen og en mayonnaise i bunden. Silden var mousse-agtig, uden sildesmagen forsvandt. Det er altid et plus, når kokken tør tænke sild på en anden måde end den traditionelle. 

 

 

Rødspætten var sprød og med håndpillede rejer og tyttebær

Rødspætten var sprød og med håndpillede rejer og tyttebær. Der var aioli af den svage slags. For alvor en tyk filet. Der var meget fisk og meget panering. Det er uhyre sjældent, man får så flotte fileter i dag. Udover det, så var den sprød.

 

En heldig kartoffel er deres signatur-kartoffelmad med 10 gram caviar, creme fraiche og purløg

En heldig kartoffel er deres signatur-kartoffelmad med 10 gram caviar, creme fraiche og purløg. Et spændende stykke. Den danske rygeost var heldigvis afdæmpet i smagen. Caviar skal ikke have meget modspil for at drukne. Det fik den heller ikke. Kartofler med caviar er overset. Blot en konstatering. 

 

Krogmodnet okse på Restaurant Tiende

Krogmodnet roastbeef i den klassiske variant med remoulade, ristede løg og syltede agurk var svær at komme uden om. Især da nabobord fik dem lige før, vi skulle bestille. Den er også i en version med sprøde løg og kold bearnaise. Kødet var i referenceklassen, mørt som smør, og det smagte af umami-drøm.

 

Lidt til kaffen hos Restaurant Tiende

Petit four til kaffen. Et sikkert valg, hvis man i forvejen er mæt. 

 

Udsigten taler sit eget sprog

Men en placering på toppen af Nicolinehus får man en udsigt, som slår det meste i Aarhus.

Helt forrygende god udsigt på Restaurant Tiende

Der er god plads mellem bordene. Det er ifølge os her på Spiseguiden et stort plus. Det er knap så fedt at sidde som sild i en tønde. Det gør man på ingen måde her, hverken inde eller ude. 

 

Udsigten fra Restaurant Tiende

Lys og moderne indretning holdt i den nordiske stil. Man sidder godt i stolene.

 

Et af Danmarks største vinkort

Stor og flot vinkort med vine på glas. Det er for vildt, og trækker op. Gode vine til acceptable priser er ikke hverdagskost i dag. Men 

Lidt vin til frokosten hos Restaurant Tiende

 

En af byens bedste restauranter, hvis du spørger os her på Spiseguiden

 

Vores vurdering
  • God og vidende betjening. De var hurtige. De to tjenere, vi havde, vidste alt om både mad og vine på glas. Man kunne med det samme fornemme, at god service var noget, de prioriterede her.
  • Pænt og varieret menukort. Her er både smørrebrød og frokostretter at vælge imellem.
  • Den bedste kartoffelmad vi har smagt, fik vi her. Den er dyr, men hver en krone værd. Enkel og gennemført. Det er et must try som smørrebrød til frokost.
  • Smørrebrødet er mættende og med respekt for den klassiske skole. Dog løfter de gode og udvalgte råvarer stykkerne. Det er en hårfin balance at nytænke det danske smørrebrød. De holder sig inden for skiven. 
  • Vinkortet og udvalget af vin på glas trækker markant op. Det er en sjælden bredde, vi ser på deres vine på glas. De handler med alle vinfirmaer, og heldigvis ikke kun med et, som alt for mange restauranter desværre vælger. 
  • God akustik indenfor. Det er et stort plus i vores bog. Man sidder ikke som sild i en tønde, der er god plads mellem bordene.
  • Der er god value for money, når man tager niveauet i betragtning. Vi er i toppen af de aarhusianske restauranter, og prisniveauet skal ses i det lys.

 

Nu giver vi ikke stjerner og kokkehuer her på spiseguiden, men hvis vi gjorde, var der fuldt hus. Den frokost her skal have 6 stjerner eller kokkehuer. Alt andet ville være uretfærdigt og småligt. Tiende og Den Fede Drue skiller sig ud på flere måder. De er nede på jorden og laver noget mad, som smager godt. Det er ikke raketvidenskab, men gennemtænkt og med råvarer fra øverste hylde. 

 

Et vinrum på Restaurant Tiende

 

Udsigten ud over bugten fra Restaurant Tiende

 

Indretningen på Restaurant Tiende

 

Udsigt med Riis Skoven

 

Den Fede Drue på Aarhus Ø

 

 


Tiende

  Tiende serverer mad og vin på højeste niveau i de smukkeste omgivelser på 10. og 11. etage i Nicolinehus på Aarhus Ø. Det er på toppen af Aarhus med udsigt over by, hav og skov. Placeringen er i sin helt egen liga. Man kan sidde på den store terrasse og spise sin mad med udsigt ud over havnen o…
Senest opdateret: 30/09/2024 03:09