Husker du den usbekiske restaurant, Samarkand?
Samarkand var en usbekisk restaurant med det centralasiatiske og østeuropæiske køkken, der lå på Spanien i Aarhus. Der var ikke mange usbekiske restauranter i Danmark, og missionen her var at introducere det usbekiske køkken for danskerne. Manden bag hed Djanik og var opvokset i Usbekistan. Hos Samarkand var der plads til både de romantiske middage og børnefamilierne. Der var åbent tirsdag til lørdag. Samarkand lukkede og slukkede i maj 2024, til trods for de udelukkende fik gode anmeldelser.
Maden
Alle retterne blev lavet ud fra gamle traditionelle familieopskrifter. Der blev serveret en blanding af klassiske og moderne retter. Alt var hjemmelavet, og menukortet var til at overskue.
Menukortet
Der var suppe, dumplings, risretter og salater. Kødet var kalvekød, oksekød og kyllingfilet. Der var også flere vegetariske retter som fx Vareniki med svampe, der bestod af kogte vegetariske dumplings med svampe, kål, krydderier og grønt. Det blev serveret med creme fraiche. Den usbekiske nationalret hed plov og bestod af kalvekød, ris, gulerødder, rosiner, kikærter, krydderier og hvidløg.
De søde sager
Til dessert var der lidt sødt som fx den klassiske medovik kage (honningkage), som var en lagkage med karamelliseret honning. De tynde kagelag blev samlet med cremefraiche-karamelcreme. Der var også is med chokolade og vanilje.
Vin og drikke
Der var et bredt udvalg af drikkevarer. Her var vine fra både Centralasien og Europa. De havde helt unikke vine fra Georgien og Slovakiet. Der var også Hancock øl, vodka og Brandy. Skulle det være uden alkohol, var der diverse sodavand, lemonade samt forskellige kaffer og te.
Atmosfæren
Udefra så Samarkand ikke ud af noget særligt. Faktisk var bygningen tarvelig i forhold til hvor god restauranten var. Men når man trådte ind, var der en hyggelig og venlig stemning. Man følte sig velkommen. Væggene var prydet med glitrende usbekiske folkedragter og farverige vægtæpper. Selv porcelænet var smukt dekoreret. Det var ejeren selv, der var på gulvet og klarede serveringen ved bordene med et smil.
Prisniveau
Det var fair priser, de holdt sig hos Samarkand. Der var salater til 80 kr., og hovedretter kostede mellem 110 og 125 kr.
LÆS OGSÅ:
Husker du Pizza Boys på Tørv? (Lukket permanent)