Læsø Jomfruhummerfestival 2024
Læsø Jomfruhummerfestival fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse af fem tidligere vindere, hvilket er imponerende. Lørdag den 3. august kl. 10.00 bydes der velkommen fra scenen på Østerby Havn på Læsø til den 20. udgave af konkurrencen. Denne begivenhed samler nogle af Danmarks bedste kokke, samt dommere og ikke mindst et stort publikum.
Jomfruhummeren og Læsøs unikke kultur er igen i centrum, alt sammen ledsaget af socialt samvær, hygge, havnen, de mere eller mindre lækre smagsprøver og selve konkurrencen om Den Gyldne Jomfruhummerklo. Konkurrencen er til tider hård, og niveauet er skyhøjt. Tidligere vindere viser tydeligt det høje niveau, og 2023 er ingen undtagelse med deltagere fra nogle af landets mest anerkendte restauranter. Dommerne er ikke selv blandt landets bedste kokke, men har alle en tilknytning til Læsø.
Årets fest
Op mod 5.000 jomfruhummerentusiaster og turister ventes at deltage i den årlige begivenhed. Læsøfærgen er fyldt op i dagene op til, og sommerhusudlejere oplever stor travlhed. Festivalen tiltrækker omkring 4.000-5.000 gæster, der nyder over 1.000 kilo jomfruhummere. Der er gratis adgang til festivalpladsen, som er åben fra kl. 10.00 til kl. 15.00. Boderne bugner af lokale råvarer, især jomfruhummer og andet lokalt er at finde.
Fem tidligere vindere dyster igen
Hovedattraktionen er kokkekonkurrencen om “Den Gyldne Jomfruhummerklo”, hvor fem kokke fra kendte danske restauranter dyster om trofæet. Dansk gastronomi er i verdensklasse med Michelin-stjerner og Bocuse d’Or-vindere, hvilket tiltrækker gastronomer fra hele verden. Deltagerfeltet i Læsø Jomfruhummerfestival har i årevis afspejlet toppen af danske restauranter. I år deltager fem tidligere vindere:
- Daniel Kruse fra Bornholm, vinder i 2018, medejer og køkkenchef på Det Røde Pakhus i Rønne.
- Ninna Bundgaard Christensen fra Haraldskær ved Vejle, vinder i 2009, nu køkkenchef på Sinatur.
- Rasmus Klitgaard, vinder i 2010, nu softwareudvikler, men tidligere kok på Strandgaardens Badehotel.
- Magnus B. Carlsen fra Alchemist i København, vinder i 2022.
- Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro, vinder af Bocuse d’Or 2023, og vinder af Den Gyldne Jomfruhummerklo for ti år siden.
Kendt Læsø-fan kommenterer
Den erfarne og kendte journalist Jes Dorph-Petersen, en inkarneret Læsø-fan, kommenterer festivalen sammen med Leif Ladefoged og Louise Bech Brønnum, som følger kokkene tæt under forberedelserne. Årets åbningstaler er formanden for styregruppen og initiativtageren til Jomfruhummerfestivalen, Jess Jessen-Klixbüll.
Storskærm og streaming
Fra scenen og på storskærm informeres der løbende om konkurrencen, og festivalens Facebook-side opdateres. Læsø Fiskeindustri A/S tilbyder rundvisninger, og i madboderne kan man smage forskellige jomfruhummerretter fra suppe til hummerdogs.
Se mere info: www.jomfruhummerfestival.dk
LÆS OGSÅ: