Sol over Tørv på Aarhus Ø

Husker du Tørv på Aarhus Ø?

 

Tørv var på flere områder et unikt og charmerende street food-marked på Aarhus Ø, lige mellem de moderne bygninger, der skyder op i den nye bydel, og de gamle havnefaciliteter. Med sin placering som nabo til Havnens Perle og tæt på den tidligere Molslinjen-terminal, havde Tørv en spændende beliggenhed i et område, der både var/er i forvandling og hurtigt blevet populært blandt aarhusianere og besøgende. Dog mest i starten.

 

Et midlertidigt projekt i en attraktiv bydel

Aarhus Ø har på få år udviklet sig til en af byens mest attraktive bydele, og Tørv spillede en vigtig rolle i at skabe liv og aktivitet i området, før den endelige bebyggelse skulle finde sted. 

 

Oprindeligt var Tørv kun planlagt som et midlertidigt projekt, da grunden senere skal bebygges, men markedet formåede alligevel at trække mange besøgende i sin tid. Dog var huslejen på området relativt høj, hvilket gjorde det svært for flere boder at blive på stedet over længere tid. Det medførte, at mange boder flyttede til andre lokationer i byen, og i sensommeren 2024 lukkede Tørv endeligt, efter at stort set alle madboder havde forladt stedet.

 

Passionerede madiværksættere og street food

Et af de kendetegn, der prægede Tørv, var den tydelige passion, som de små madboder og food trucks bragte til området. Mange af de iværksættere, der havde deres boder på Tørv, havde en klar vision og et specifikt fokus for deres mad. Hver food truck havde sit eget speciale, hvad enten det var burgere, pizzaer, pita, shawarma, falafel, asiatisk mad eller noget helt fjerde. For eksempel tilbød burgerboderne kun burgere, men disse blev lavet med stor opmærksomhed på smag og detalje – og det kunne smages. 

 

Varieret udvalg af mad fra hele verden

Tørv tilbød et bredt udvalg af street food, som var nem at spise – både for dem, der ønskede et hurtigt måltid på stedet, og for dem, der tog det med som takeaway. Uanset om man var til burgere, pita, pizza eller mere eksotiske retter som hjemmelavede falafler, mexicansk street food eller asiatiske retter, så kunne man finde noget på Tørv. Det sicilianske køkken var også repræsenteret på Tørv, med retter som pasta, sandwich og desserter. 

 

En afslappet og uformel atmosfære

Stemningen på Tørv var afslappet og uformel. Her kunne gæsterne sætte sig ved enkle borde og bænkesæt, som let kunne rykkes sammen, hvis man var en større gruppe. Denne uformelle indretning skabte en hyggelig atmosfære, hvor man kunne sidde og nyde sin mad sammen med venner eller familie, mens man betragtede de forbipasserende eller nød udsigten over vandet. 

 

Ikke faste åbningstider – og hyppig udskiftning af boder

Åbningstiderne på Tørv var ikke de samme for alle boderne. Nogle madboder havde faste tider, mens andre kunne variere deres åbningstider afhængig af vejr og travlhed. Men de fleste var ret ligeglade med de åbningstider der var på Google, deres egne websites og andre steder. De åbnede og lukkede, som det passede dem. Utrolig dårlig stil og uden tvivl medvirkende til Tørv lukkede.

 

Det kunne være svært at forudse, hvilke boder der var åbne på en given dag. Hos Spiseguiden forsøger vi altid at holde os opdaterede på, hvem der var åbent på madmarkedet, men udskiftningen af boder var hyppig – som en svingdør, hvor nye boder ofte kom til, mens andre fandt nye placeringer rundt om i Aarhus.

 

Havnebaren Barhygs

Selvom nogle af madboderne på Tørv solgte drikkevarer, kunne man ikke købe alkohol direkte fra dem. Det problem blev dog løst med Havnebaren Barhygs, som tilbød et udvalg af øl, vin og drinks til fornuftige priser. En stor fadøl kostede 40 kr., og Barhygs havde også specialøl fra Skanderborg Bryghus, hvilket var ret sjældent i Aarhus. Derudover kunne man finde øl fra bryggeriet Gamma samt et udvalg af vin, cocktails, breezers og shots. En flaske vin kostede 225 kr., hvilket var konkurrencedygtigt sammenlignet med andre steder i byen.

 

Udendørs spisning under åben himmel

Da der ikke var mulighed for at sidde indendørs ved de enkelte boder, foregik al spisning på det fælles udendørs område. Gæsterne kunne sidde ved borde og bænke, som var placeret under åben himmel og til tider en frisk vind.

 

Hvis vejret blev dårligt, var der dog også et permanent telt, hvor gæster kunne søge ly og spise i tørvejr. Teltet var rummeligt, og sammen med de udendørs siddepladser kunne Tørv huse op til 150 gæster på dage med godt vejr. Dette gjorde stedet velegnet til større grupper og familier, der ønskede at spise et måltid i det fri.

 

Priserne var ikke specielt lave

Priserne på Tørv var generelt meget rimelige, især i forhold til, hvad man fik for pengene. Man kunne blive mæt for mellem 55 og 80 kr., hvilket var en fair pris for de fleste retter. Kvaliteten kunne variere fra bod til bod, men i det store hele fik man god mad til en overkommelig pris. For eksempel kunne man få en burger fra Flame Burger – en af de mest populære boder på Tørv – for 79 kr., hvilket var betragtet som rigtig god værdi for pengene.

 

En bydel under udvikling

Aarhus Ø er stadig under opførelse, og har været det i mere end 15 år. En stor del af området er nu færdigbygget, og det er blevet en af de mest eftertragtede bydele i Aarhus. Grunden, hvor Tørv lå, var dog en del af en større lokalplan, hvor der skulle opføres nye bygninger. Det var ikke præcist kendt, hvornår byggeriet ville begynde, men det var klart, at Tørv var et midlertidigt projekt. 

 

Selvom Tørv nu er lukket, vil det blive husket som et charmerende og mangfoldigt madmarked. De formåede i deres korte levetid at tiltrække både lokale og besøgende til Aarhus Ø. En frisk og kort pust.

 

Pænt mange mennesker hos Flame Burger på Tørv

 

Her ser man Tørv på Aarhus Ø

 

Lidt øl til maden hos Tørv

 

Food truckeen, Café Skytten på Tørv

 

Teltet hos Bar Hygs

 

Bar Hygs på Aarhus Ø