Sevag's Grækeren set udefra gaden af

 

Sevag og Garo er far og søn. Sammen driver de en græsk og efterhånden også legendarisk restaurant på Trøjborg. Den lyder navnet Chez Tony eller Sevags, som restauranten hedder i dag. Det er den ældste græske restaurant i Aarhus. Tony Aharonian startede restauranten på Trøjborg i 1981, og solgte den for et par år siden til hans lillebror, Sevag, som driver restauranten videre sammen med sin søn, Garo Aharounian. En familierestaurant af den slags, man kun kan elske. Sevag hedder i folkemunde blot, grækeren.

 

Her er altid højt humør

Vi blev mødt med et højt OPAAAA, da vi trådte ind hos græske Savags på Trøjborg. En velkomst og et nærvær, som fra ejeren her, skal man lede længe efter. Hos Sevags er de glade for gæsterne, og det lyser ud af dem.

 

Indretningen hos Grækeren på Trøjborg

 

Der er ikke mange græske spisesteder i Danmarks andenstørste by. I grunden lidt tankevækkende. Græsk mad i Aarhus kan være en rodet og blandet fornøjelse. Ofte er al maden på samme tallerken og olie, tzatziki, kød, salat og kartofler bliver blandet. Det har Sevags gjort op med. Her serveres tzatziki i en krukke for sig. Det samme gælder de græske kartofler. 

 

 

Pikilia

Til at starte med fik vi pikilia. Det er en form for små forretter på et langt fad. Vores var med hjemmelavet tzatziki på græsk yoghurt. Den var fint drænet og ikke våd. Tak for det! En anstændig afløser for en sauce. 

 

Pikilia hos Sevag

 

I midten var der græsk salat med tomater, agurker, løg, oliven og feta med olivenolie og eddike. Meget klassisk, men med god græsk feta. I den anden ende af fadet var auberginemos, hvor auberginen var grillet, hvilket gav en let røget smag.

 

Barba Georgos Moussaka 

Mange kender moussaka som værende fyldt med aubergine og olie. Det giver ofte en våd og splattet fornemmelse. Men ikke hos Sevags. Han har nytænkt moussakaen og laver den i to lag med oksefars i lag med kartofler, aubergine, courgette og bechamelsauce. Her er ingen friture – tak for det. Som tilbehør er der tzatziki, lavet på græsk yoghurt og hvidløg. Pitabrød følger med. 

 

Barba Georgos Moussaka hos Grækeren på Trøjborg

 

Hos os på Spiseguiden Aarhus er der ingen tvivl. Det er den bedste moussaka i Aarhus. Den slår også, hvad vi har smagt af moussaka i Grækenland. Ingen overflod af olie, og den var flot fast i det. Den smagte af noget, og klart et must try hos grækeren.

 

Raffi’s Arni Sto Fourno 

Betyder på dansk Sevags lammekølle marineret i Agiorgitiko rødvin og græske urter. Til lammet var der græske kartofler, tzatziki og pitabrød. 

 

Raffi’s Arni Sto Fourno hos Sevags

 

Det var to store stykker lam. Marinaden smagte af noget. Især muskat, spidskommen og sennep kunne smages. Kødet var gennemstegt, men marinaden gjorde noget godt for kødet og dæmpede lamme-smagen lidt. Dertil skal siges, at de hos Sevags opfordrer til, at kødet spises sammen med tzatziki for at få den bedste smag. 

 

Hovedret i Sevags tilbud

Grækenland er også kød på spyd. Sevags laver hjemmelavet Gyros med egne krydderier. Hele stykker kød. Det er store stykker, der er krydret. Er du tosset, kødet smagte godt. Gyros var her saftigt, sprødt og fyldt med smag på samme tid. Det var en vinder!

 

Opaaaa mix med gyros og græsk bøf

Pitabrød

 

Græske øl

Drikkevarerne er også græske – selvfølgelig fristes man til at sige sige her. Vi gik efter øllene og valgte Mythos, Fix Dark og Fix lager beer. Men der er også græske vine og Retsina. Faktisk har Sevags gode græske vine, som ikke ses så tit på restauranterne. 

 

Græske øl på Trøjborg

 

Dessert 

Chokoladekage med vaniljeis og flødeskum kalder de her Nannors Chokolade Kage. Ganske fin dessert – og ikke for sød og tung. Igen en stor omgang. Simos Cheesecake var med mango og passion er fin til dem, som ikke rigtig er til desserter. På huset serveres en dessertvin, Samos. Sådan gør man jo også i Grækenland. 

 

Chokoladekage med vaniljeis og flødeskum kalder de her Nannors Chokolade Kag

Cheesecake var med mango og passion

 

Vært med stort V

Betjeningen er i en klasse for sig. Det er far og søn, der er sammen. De har begge en hjertelighed og et nærvær, som man ikke finder mange steder. Et perfekt makkerpar. Maden bliver præsenteret ved bordet, og samtidig kan du få en snak om maden eller livet i Grækenland eller Trøjborg. Værterne sørger for, man føler sig godt tilpas og kan slappe af i omgivelserne. Et kram eller tiltale som “min ven” falder ejeren ganske naturligt. 

 

Sevag og Garo er far og søn hos Grækeren på Trøjborg

 

Vores vurdering
  • Autentisk græsk. Det er farverigt og festligt hos Sevags. Bordene er som på en græsk taverna. Holdt i hvid, lyseblå og sort. På væggene er ophængt billeder af familiens ferier i Grækenland, og i vinduet krukker og græske skulpturer.
  • Ærlig mad. Man kan se, hvad det er, man spiser. Det smager godt. Alt er hjemmelavet, og man fornemmer tydeligt, man er omhyggelig hos Sevags. De er grækere og er stolte over Grækenland. Men ikke mere end de forfiner maden. Det er langt bedre, end maden man får på charterferierne i Grækenland. Markant.
  • Priserne er lave i forhold til, hvor store portionerne er.  
  • En betjening, man ikke glemmer. Man føler sig hjemme med det samme. De er utrolig venlige, og deres glade humør smitter af på gæsterne. Betjeningen snakker med alle og er oprigtigt interesseret i, at gæsterne har det godt. 
  • Kød er der meget af, og hovedretterne er store - så du skal nok blive mæt. 
  • Flot anrettet. Se blot billederne. Man oplever ofte græsk mad som sjusket anrettet. Men slet ikke her. Hellere bruge en tallerken eller to mere end at ødelægge det visuelle.
  • Musikken er selvfølgelig også græsk. Afdæmpet og følelsen af at være i Grækenland indfinder sig. Når der er fyldt i restauranten, hvilket der ofte er, sidder man tæt. Ved indgangen, hvor der uddeles takeaway, er der trængsel.
  • Gyros fra spyd blæste os bagover. Det var nakkefilet fra det roterende gyrosspyd, og vildt sprødt. Den findes ganske enkelt ikke i den klasse andre steder i Aarhus. Uhyggelig vanedannende.
  • Deres krydderiblandinger og marinader kan noget. De løfter smagen af kødet.
  • God græsk vin. Det er ikke det billige sprøjt, vi kender fra ferien ud over Retsina, som er obligatorisk på en græsk restaurant. 
  • Man sidder tæt. Bordene er ikke de største. Men sådan er det her og er en del af charmen.
  • Rigtig meget gang i den omkring kl. 18. 
  • Takeaway foregår ved indgangen og kan forstyrre gæster i det område i rush hour. 

 

Umuligt at komme udenom 

Man kan kun holde af grækerne på Trøjborg. De er livsstykker og sætter en ære i at drive deres familierestaurant. Hvis du vil spise græsk mad i Aarhus, er det umuligt at komme udenom Sevags på Trøjborg. De laver uden tvivl det bedste græske mad i Aarhus. Vi må af med en af de store anbefalinger her!

 

 


Sevags Grækeren på Trøjborg

  Det græske spisested, Chez Tony, har haft til huse i Tordenskjoldsgade på Trøjborg i over 25 år. I dag er hedder det Sevags Grækeren Trøjborg. Det er Sevag og Garo Aharounian, der står bag restauranten og med opskriften om ægte græsk mad lavet med hjertet, serverer far og søn dagligt græske ret…
Senest opdateret: 09/03/2023 09:03