Café Frida set udefra

Husker du Café Frida i Mejlgade?

Af Jan L. Pedersen,

 

 

I cykelgaden Mejlgade lå der en lille og hyggelig café. Den hed Café Frida og gjorde ikke meget væsen af sig. Udefra var der blot et par skilte på fortovet og et enkelt skilt på facaden, som indikerede dens placering. Men selvom den ikke prangede, var Café Frida kendt for sin helt særlige charme og sit formål, som gjorde den til noget helt særligt. Det var Else Langer Schmidt som drev Café Frida indtil stedet lukkede den 6. december 2024 efter 10 år. 

 

Café Frida som socialøkonomisk café

Café Frida var ikke bare en almindelig café. Den var en socialøkonomisk virksomhed, hvilket betød, at den havde en særlig mission. Caféen gav unge kvinder mulighed for at arbejde der og på den måde få støtte og oplæring, der kunne hjælpe dem videre i deres liv. Det var et sted, hvor tingene ikke nødvendigvis fulgte en snorlige linje, men hvor der var plads til udvikling og muligheder. Den bagvedliggende tanke skabte en livsbekræftende stemning, som mange gæster bemærkede og satte pris på.  

 

Derfor lukkede Café Frida

Café Frida, der ejes af Den Sociale Udviklingsfond og fungerer som et aflastningstilbud for sårbare unge, står over for en betydelig ændring. Da caféen ikke længere kunne være leverandør for Aarhus Kommune, har folkene bag besluttet at ændre fokus. Ejeren vil i fremtiden dedikere deres ressourcer og energi til det botilbud, som de har drevet sideløbende med caféen gennem de sidste syv år. Dette skift skal sikre, at indsatsen for at støtte sårbare unge kan fortsætte med fuld styrke, selvom caféens rolle ændres.

 

Specielt kendt for deres brunch

En af de ting, Café Frida var mest kendt for, var deres brunch. Den var både lækker og populær og havde tiltrukket en fast skare af gæster, der vendte tilbage igen og igen. Mange kom kun for deres brunch, som var sammensat med stor omhu og gav gæsterne mulighed for selv at vælge, hvad de ville have på deres tallerken.  

 

Man kunne vælge mellem 6 eller 10 elementer og kombinere sin tallerken alt efter smag. Udvalget spændte bredt og omfattede blandt andet:  

 

– Skyr med syltede pærer og en sprød topping.  

– Tunmousse med friske agurker, cherrytomater og et strejf af karse.  

– En blød og cremet brie, serveret med blåbær og en sød chutney.  

 

Derudover var der også klassikere som scrambled eggs med sprød bacon og pølse. Grøntsagstærte lavet med porrer og rød peberfrugt var en anden favorit, ligesom røget laks serveret med dild, citron, agurker og en lille dip også var populært.  

 

For dem med lyst til nogetsødt var der hjemmelavede pandekager med sirup. De gik rigtig godt sammen med friske stykker af ananas, melon og appelsin, som også var en del af brunchudvalget. Hvor meget af maden der var hjemmelavet var uvis, men nok ikke så meget til de relative laver priser caféen kørte med. 

 

Udover brunchen bød caféens menu på sandwiches, som altid var en fast del af kortet. En favorit blandt gæsterne var varianten med krydret kylling, ananas, grøn salat, agurker, rød peber, tomater og dild.  

 

Køkkenet lukkede klokken 16, så der var ikke mulighed for aftenservering. Desuden holdt caféen lukket i weekenden, hvilket undrede mange, da caféen ellers altid havde godt med gæster på hverdage.  

 

Hvordan var stemningen her?

Stemningen på Café Frida var afslappet og helt nede på jorden. Selvom caféen lå i en kælder, var der alligevel godt med lysindfald, og atmosfæren blev ofte beskrevet som hyggelig og hjemlig. Udefra så caféen måske ikke ud af meget, men indeni gemte den på overraskende mange siddepladser. Dog sad man nogle gange lidt tæt, især i de travle perioder, men det bidrog kun til den intime stemning, stedet havde.  

 

Prisniveau

Prisniveauet på Café Frida var yderst rimeligt og afspejlede caféens målgruppe og koncept. Det var et sted, hvor man fik meget for pengene, og derfor var det også populært blandt studerende. Med de lave priser var det et sted, hvor alle kunne være med, uden at det gik ud over kvaliteten af maden og drikkevarerne.  

 

Hvad drak man her?

På drikkekortet var der et godt, omend simpelt, udvalg. Gæsterne kunne vælge mellem æblemost, rabarbersaft og vand – både med og uden brus. Derudover var der et udvalg af forskellige kaffetyper samt øl på flaske og vin. Selvom udvalget ikke var stort, var priserne meget overkommelige. Et glas vin kostede for eksempel kun 45 kr., hvilket gjorde det muligt at nyde et glas uden at sprænge budgettet.  

 

Alt i alt var Café Frida et sted, som mange holdt af – både for maden, stemningen og det sociale formål, som caféen var bygget op omkring. Det var en perle i Mejlgade, der trods sin beskedne fremtoning gemte på store oplevelser.

 

 

 

 

 

Café Frida set udefra

 

 

 

 

LÆS OGSÅ:

Husker du Restaurant Ommer på Aarhus Ø?