I det flotte og naturskønne landskab i Dalsland i Vestsverige findes kilometervis af snoede grusveje, der gør området optimalt til gravelcykling.

Dalsland satset på at være Sveriges bedste graveldestination

 

 

I det flotte og naturskønne landskab i Dalsland i Vestsverige findes kilometervis af snoede grusveje, der gør området optimalt til gravelcykling. Dalsland er et relativt ukendt og en uudnyttet graveldestination i Vestsverige, endnu kan man sige. Men nu satser både lokale virksomheder og det regionale turistråd i samarbejde på at udvikle områdets potentiale. Det naturskønne landskab byder på smukke skove, tusindvis af søer, kulturlandskaber og charmerende landsbyer. Alt i alt er området i Vestsverige ikke bare flot natur, det er også en oplagt mulighed for gravelcykling – og vi er kun fire timer fra København.

 

Gravel kommer fra engelsk, og kan oversættes til grus på dansk. Gravelcykling, eller med andre ord cykling på grus, er en disciplin inden for cykling. Den opstod i USA for omkring små 10 år siden. Gravelcykling er en mellemting mellem mountainbike og landevejscykling, så enkelt er det. Man kører på en racercykel med dæk, der fungerer på veje og stier med grus. Mountainbikens sportslighed og racercyklens hastighed kombineres her. Masser af mere eller mindre velholdte grusveje er forudsætningen for at dyrke gravel – og det findes i stor stil i Dalsland. Vejene har stor variation, er rimelig velholdte, er kuperede, hvilket sikrer en sjov og udfordrende cykeloplevelse.  

 

Oplagt for danskere

”Dalsland kan tilbyde noget i særklasse inden for gravel, og forudsætningerne findes her helt naturligt med masser af pæne, snoede grusveje. I samarbejde med de lokale virksomheder inden for cykling, overnatning og mad raffinerer vi oplevelsen og gør den tillgænglig med planlagte ruter, der nemt kan downloades som GPX-filer. Vi sætter også ind med en omfattende informationsindsats omkring mulighederne, så bl.a. danske cykelentusiaster nemt kan opdage Dalsland som Sveriges bedste graveldestination,” fortæller Fredrik Lindén, administrerende direktør for Turistrådet Västsverige.

 

Den smukke natur i Dalsland i Sverige

 

11 nye ruteforslag med GPX-filer

I Dalsland er der pænt mange entusiastiske iværksættere, som hver især gør deres for at optimere cykelmulighederne. De tilbyder cykelvenlig overnatning, fleksibel udlejning, guidede cykelarrangementer og hyggelige steder at stoppe til en kop kaffe eller spisning. Til cykelsæsonen 2024 er der udviklet 11 forslag til cykelruter. De er alle designet som rundture med praktiske GPX-filer og anbefalinger til stop undervejs. Turene er fra 22 km til 93 km lange og kategoriseret efter sværhedsgrad. De er også grundigt beskrevet. Der er aldrig langt til cykelvenlige overnatningssteder, caféer og restauranter, der giver den nødvendige energi på de 11 ruteforslag.

 

En pause i dagens lange cykeltur

 

Ruterne går fortrinsvis på grusveje, hvor man kan cykle i lang tid uden at møde en eneste bil. Man kan på sine cykelture opleve og nyde naturskønne marker, enge, store skove og ikke mindst de mange søer. Dalsland har mere end 2.000 skovsøer, hvilket jo er et vild tal. Undervejs kan man få andre eventyrlige stunder – for eksempel kan man bade i en skovsø, spotte elge i deres naturlige habitat og se bådene blive sluset ind i kanalen. Når solen er på vej ned, kan man slutte dagen af med sauna og noget god mad.

 

Ruterne går fortrinsvis på grusveje, hvor man kan cykle i lang tid uden at møde en eneste bil.

 

Fakta

Dalsland ligger i Vestsverige nord for Gøteborg ved Sveriges største sø, Vänern. Fra Gøteborg er der i omegnen af halvanden time til Dalsland.

 

Rejse med den kollektive trafik

Det er nemt at tage Västtåget fra Gøteborg til Mellerud og Åmål. Ombord på Västtrafiks tog må man rigtig gerne tage sin cykel med, hvis der er plads. I SJ’s tog må du kun medbringe cyklen, hvis den er skilt ad i en cykeltaske. Det er desværre ikke tilladt at medbringe cyklen ombord på Västtrafiks busser.

 

Cykelleje

 Man kan leje sin gravelcykel hos The Dalsland Experience, der også arrangerer guidede cykelture og cykelrejser for både grupper og individuelle cyklister.

 

Overnatning

 I Dalsland er der adskillelige hoteller og overnatningssteder, som byder både cykel og cyklist velkommen. Man kan endda vaske sin cykel og opbevare den i aflåste rum på mange af disse overnatningssteder.

 

Nationale cykelruter

Der er to nationale cykelruter går gennem Dalsland og dele af ruterne er også velegnet til gravelcykling. Vänerleden er 640 km lang og går rundt om Sveriges største sø, Vänern. Ruten er unik, da den kombinerer natur og kultur. Terrænet på denne rute er varieret, og kuperet – en meget idyllisk cykeltur. Unionsleden strækker sig mellem Norge og Sverige over 350 km. Ruten er mest på grus, kuperet og midt i den smukke natur. Hvis man beslutter sig for denne rute, eller blot en del af den, krydser man Vänerleden.

 

Gravelcykling vinder også frem i Danmark

Gravelcykling er blevet mere populært i de seneste år. Hos DGI Cykling henviser man til Idrættens Analyseinstitut, som hvert fjerde år undersøger danskernes motionsvaner. Idan definerer bl.a. udviklingen inden for ”cykelsport”, som nu betegnes som en megatrend med mere end 15 procent af danskerne over 16 år i perioden 2016-2020, som dyrker forskellige former for cykling – landevej, gravel. MTB, BMX mm.

 

”Hos DGI Cykling oplever vi, at udviklingen er stigende med flere tiltag hos klubbernes og med større tilslutning til vores events, aktiviteter og uddannelser inden for gravel. Det ser vi som en tydelig bekræftelse på den stigende interesse for gravelcykling,” siger Kristoffer Lukmann Riddersholm, konsulent, DGI Cykling. DGI Idræt og Fokus: www.dgi.dk

Idrættens Analyseinstitut: https://www.idan.dk

 

Om Turistrådet Västsverige

Turistrådet Västsverige (TRV) er turistorganisationen for regionen Västsverige. TRV arbejder med bæredygtig udvikling og markedsføring af turismebranchen i Västsveriges tre amter; Bohuslän, Dalsland, Västergötland. Bohuslän, nord for Gøteborg, byder blandt andet på skærgård med tusindvis af øer, friske skaldyr som østers, jomfruhummer og rejer, aktive naturoplevelser som kajak, sejlads, vandring og mountainbiking samt kulturliv. 

 

Dalsland, som grænser op til Norge, forbinder flere nok med Dalslands Kanal, der er blandt andet er perfekt til kanoture. Derudover byder Dalsland på mangfoldige oplevelser i naturen med vandring, fantastiske muligheder for cykling og unikke overnatningsmuligheder. Dalsland arbejder aktivt for at fremme området som en graveldestination. Västergötland, der ligger mellem Sveriges store søer Vänern og Vättern, byder ligeledes på aktiviteter i naturen så som cykling, vandring og skiløb om vinteren og ikke mindst en rig historie og kultur.

Læs mere om området her: www.vestsverige.dk

 

LÆS MERE HER:

Moesgaard Skovmølle genåbner efter gennemgribende renovering