Bouillon restaurant

Hvad er Bouillon-restauranter?

 

Spisesteder med navnet, Bouillon Restaurant, refererer ofte til en ældre fransk tradition for enkle, overkommelige restauranter, hvor bouillon og andre basale retter serveres. Navnet signalerer ofte klassisk, ukompliceret madlavning. 

 

Bouillon er et fransk ord, der direkte oversat betyder “buljong”. Det refererer til en klar suppe lavet ved at koge kød, fisk eller grøntsager. Det bruges som base i mange retter, men som nyt fænomen i Danmark, skal vi vende os til, at bouillon også kan betyder noget andet. 

 

Den første er åbent i København

Der er tale om en gammel tradition. Bouillon-restauranter stammer fra 1800-tallet i Frankrig og var oprindeligt steder, hvor arbejderklassen kunne få overkommelig og nærende mad. Traditionen lever videre i dag, Cofoco-stifter og den gastronomiske iværksætter, Torben Klitbo, slog dørene op til sin nye restaurant, Bouillon, i september 2023 i København. Her kan man få en steak frites til 124 kr., og en tatar til 38 kr., dog er sidstnævnte som en forret.

 

Bouillon er ikke “kun” supper

For god orden skyld, så er ddet langtfra kun supper på Bouillonrestauranter. De fokuserer typisk på traditionelle franske retter som coq au vin, pot-au-feu og forskellige typer af bouillon. Menuen er ofte enkel og retterne er ukomplicerede, men veltilberedte. Det er sjældent steder, der serverer mad fra forskellige internationale køkkener.

 

Aarhus har ikke mange af den slags spisesteder, men de er helt sikkert flere på vej, da Aarhus er kendt for sine mange studerende. Og studerende vil gerne have mad som ikke koster alverden. Oli-Bistro i Mejlgade kan godt betjenes som en bouillonrestaurant.

 

Lave priser er et must

Prisniveauet på bouillon-restauranter i Paris er generelt overkommeligt. De er kendt for at tilbyde god kvalitetsmad til rimelige priser, hvilket gør dem populære blandt en bred vifte af kunder. Priserne kan dog variere afhængigt af restaurantens beliggenhed og popularitet.

 

Vinen er ofte også overkommelig på bouillon-restauranter. Stederne fokuserer på at tilbyde en relativ god kvalitet til rimelige priser, hvilket typisk også gælder for hele deres udvalg af drikkevarer. Bordvin eller vin på hane ser man ofte. Det er ikke dårlig vin, men bare ikke dyr vin. 

 

Ikke den helt store betjening

Betjeningen på bouillon-restauranter er generelt effektiv og professionel, men de bruger ikke meget tid ved bordene. På grund af stedernes fokus på enkelhed, lave priser og overkommelighed kan servicen dog være mindre formel sammenlignet med andre og dyrere restauranter.

 

LÆS OGSÅ:

Casper Sobczyk: Gastronomiske priser og en flot anerkendelse