Flot döner hos Berlin Gemüse Döner på Frederiks Allé i Aarhus

Hvad er en Döner kebab? 

 

Döner kebab er en udbredt og populær form for fastfood. Den stammer oprindeligt fra Tyrkiet, men har opnået bred popularitet i mange lande, herunder Tyskland og den er på vej til Danmark.

 

Ordet “döner” er afledt af det tyrkiske ord “dönmek”, som betyder “at dreje”. Dette henviser til den traditionelle metode, hvor et stort stykke kød drejes på en lodret spyd og langsomt ristes over pænt høj varme. Oftest bruges gasbrændere. Kødet, oftest lam, oksekød eller kylling, er marineret og lagdelt på spydet, og efterhånden som det ristes, skæres tynde skiver af kødet.

 

Hvad er der så i en Döner kebab?

Döner kebab serveres typisk i et fladbrød eller pita, som ofte fyldes med salat, tomat, løg og forskellige saucer. I Tyskland er det også almindeligt at se döner kebab serveret med hvidkål, spidskål, rødkål, og en type sauce kaldet “kräuter” (urtesauce). Variationer findes rundt om i verden, herunder shawarma i Mellemøsten og gyros i Grækenland. Flere steder er der også fetaost eller grillede grøntsager i döneren. 

 

Kräuter er en blanding af forskellige urter som persille, dild, purløg, og andre friske krydderier, blandet med en base af yoghurt eller creme fraiche. De fleste döner-barer har sin egen specifikke opskrift, så smagen kan variere meget. Nogle bruger sågar tørrede krydderier. Men generelt er formålet med denne sauce at tilføje en frisk, krydret smag til den ristede kebab.

 

Brødet

Döner kebab serveres typisk i et specielt dönerbrød, som ofte er en form for fladbrød. Det præcise brød kan variere afhængigt af regionen, landet og hvilken dönerbar vi er på. Her er et par almindelige eksempler:

Pita: Deter et rundt, fladt brød, der ofte bruges til at lave sandwiches i Mellemøsten. Pita er hult indeni, hvilket gør det nemt at fylde med kød og grønt.

 

Durum: Durum er en type fladbrød, der er lidt tykkere og mere fleksibelt end pita. Det bruges ofte til at rulle ingredienserne ind i, hvilket skaber en form for wrap. Det skal helst bages frisk, da det smager markant bedre. 

 

Türkisches Fladenbrot: I Tyskland bruges der ofte en type fladbrød, der er kendt som “türkisches Fladenbrot”. Det her brød er større og tykkere end pita og har en blød, luftig tekstur. Det fås sjældent friskbagt, men brødet er så blødt, at det ikke gør det helt store.

 

Det er også værd at bemærke, at i nogle steder i Tyskland, særligt i Berlin, serveres döner kebab i et rundt, bolle-lignende brød kaldet “Dönerbrot” i stedet for i et fladbrød. Brødet er ofte lidt sprød på ydersiden og blødt indeni, hvilket gør det til et godt valg for at holde den saftige kebab, dressingen og dens fyld.

 

Hvad koster en Döner kebab typisk?

I Berlin kan man få den fra 5 euro og opefter. En af de gode ligger på 7 euro, hvilket er godt 50 kr.. I Aarhus koster en god Döner kebab mellem 60 og 70 kr. Det er 2023 tal. Størrelsen på en Döner Kebab kan også være ret forskellig, afhængigt af hvor du køber den, hvilket skal tages i betragtning når vi snakker om prisniveau. Generelt er det billigt og mættende mad. 

 

Man får meget mad hos Berlin Gemüse Döner på Frederiks Allé i Aarhus

 

LÆS OGSÅ:

Hvad er en Tarte Flambée?

Hvorfor hedder det Mortensaften?