Indiske forretter hos Masala i Aarhus

Hvad kendetegner indisk mad?

 

I januar 2022, havde Indien en befolkning på omkring 1,4 milliarder mennesker. Det gør landet til det næstmest folkerige i verden, lige efter Kina. Det er et stort tal, men også interessant hvad så mange mennesker spiser.

 

Nogle fællestræk

Indisk mad er kendt for sin rige brug af krydderier som gurkemeje, kardemomme, kanel og safran. Der er regionale forskelle, hvor nordindisk mad ofte er tungere og bruger mere fløde og ghee, mens sydindisk mad er lettere og inkluderer mere kokos og fisk. Proteinkilder som lam, kylling og fisk er almindelige i ikke-vegetariske retter, mens linser og kikærter er populære i vegetariske retter. 

 

Brød som naan og chapati samt basmatiris er også grundpiller i kosten. Mange retter ledsages af saucer som chutney og raita. Søde retter som gulab jamun og jalebi er også populære. 

 

Indisk mad balancerer ofte de seks grundsmage: sødt, surt, salt, bittert, krydret og stringent. Friske urter som koriander og mynte bruges ofte som garnering. Unikke madlavningsteknikker som Tandoor og Dum er også karakteristiske. Et typisk indisk måltid inkluderer en hovedret, side dish, brød og ofte en mindre dessert.

 

Hvorfor er der så stor forskel på indisk mad?

Forskellen i indisk mad skyldes flere faktorer som geografi, klima, religion, historie, kulturel udveksling og lokale traditioner. Indiens varierede landskab og klima påvirker tilgængeligheden af ingredienser, hvilket fører til regionale specialiteter. 

 

Religioner som hinduisme, islam og buddhisme har også indflydelse på valget aaf råvarer, som for eksempel vegetarisme eller forbud mod visse kødtyper. Indiens historie med handel og invasion har introduceret nye ingredienser og madlavningsmetoder, og nærliggende lande som Kina, Persien og Portugal har også haft en indflydelse. Hver stat og endda by i Indien har sine egne lokale og traditionelle retter og madlavningsmetoder, hvilket gør det indiske køkken utrolig varieret og mere kompleks end vi normalt tror i Danmark.

 

Er indisk mad andet end gryderetter?

Selvom curryer og daals er populære, omfatter det indiske køkken også en bred vifte af andre retter. Der er fladbrød som naan, chapati og paratha, risretter som biryani og pulao, og snacks som samosa og pakora. Søde sager som gulab jamun, jalebi og ladoo er også populære. 

 

Supper som rasam og sambar findes også, ligesom grillretter fra tandoor-ovnen som tandoori kylling og kebab. Derudover er der kolde retter som raita og forskellige slags chutneys. Indisk mad er alsidig og inkluderer en bred vifte af madlavningsmetoder, fra stegning og bagning til dampning og fermentering. Det er en rig og varieret madkultur, der går langt ud over gryderetter. Men i Aarhus ser vi måske lidt for ofte de mange indiske gryderetter på de indiske restauranter. 

 

Hvad drikker man til indisk mad?

Til indisk mad drikker man ofte drikkevarer som lassi, som er en yoghurtbaseret drik der kan være sød eller salt. Chai er også populær, det er en krydret te med mælk og sukker. Vand serveres ofte koldt for at afbalancere krydret mad. Øl, især lette øltyper som lager, går også godt med indisk mad. Frugtjuice som mangojuice eller limejuice er populære, og kokosvand er forfriskende og går godt med sydindiske retter. Disse drikkevarer er valgt for enten at komplementere de rige smage i maden eller for at afkøle munden efter en krydret ret. Det er sjældent man drikker vin til indisk mad, og i så fald er det ikke rødvin.

 

Bruger man dyre råvarer i det indiske køkken?

I det indiske køkken er der en stor variation i brugen af råvarer, og det kan tilpasses forskellige økonomiske niveauer. Grundlæggende ingredienser som ris, hvede og linser er overkommelige og udgør fundamentet i mange retter. Grøntsager som kartofler, løg og tomater er også almindeligt brugt og relativt billige.

 

På den anden side findes der også luksuriøse råvarer. Krydderier som safran og ægte kardemomme er eksempler på dyrere elementer, der ofte bruges i festlige retter eller desserter. Nogle regionale specialiteter kan også inkludere dyrere proteinkilder som lam, store rejer eller endda eksotiske fisk.

 

Madlavningsolier varierer også i pris. Mens solsikke- og jordnøddeolie er ikke dyre, men ghee (klaret smør) og kokosolie ofte noget dyrere.

 

I festlige sammenhænge eller specielle ceremonier som bryllupper kan der bruges dyrere ingredienser som tørrede frugter, nødder og endda guldblade til at dekorere maden.

 

Samlet set er det indiske køkken meget alsidigt og kan tilpasses til både budgetvenlige og mere luksuriøse måltider. Men generelt er råvarerne billige sammenlignet med andre køkkener i verden. 

 

Læs også:

Forårsruller – måske ikke verdens flotteste ret

Kaffen på alt for mange restauranter er pinlig ringe

Hvad er forskellen på Parmigiano Reggiano og Grana Padano?