Landcafé i Latinerkvarteret i Århus

Husker du Landcafé i Studsgade?

 

Landcafé lå i Studsgade 6B inde i en baggård. Den lukkede og slukkede søndag den 19. februar 2023. De nåede at være seks år i lokalerne. Nu ligger der en anden café i de hyggelige lokaler.

 

Som mange andre spisesteder i Aarhus havde Landcafé ingen facade ud mod gaden, men lå lidt gemt inde i en af gadens hyggelige gamle baggård. Turen derind var til gengæld noget værd. De gamle brosten skabte en kulisse, som gjorde man kom ned i gear. Væk fra Latinerkvarteret mange mennesker. Der var ro i baggården her.

 

Landcafé fokuserede på økologiske og lokale råvarer, og stedet var indrettet i en af byens smukke, gamle bygninger i hjertet af Latinerkvarteret. Bæredygtighed og miljøhensyn var helt afgørende hos Landcafé, og det passede fint til mange af caféens gæster. Landcafé havde åbent alle ugens dage og her kom alle typer gæster. Dog havde flere af dem det til fælles de gerne ville have lidt fred og ro. Man skulle lige vide hvor Landcaféen lå, men der var skilte ude på Studsgade.

 

Maden

Det handlede om velsmag og økologi. Det sagde de i hvert fald selv. Enkle retter, flere vegetariske og altid sammensat af nøje udvalgte råvarer fra udvalgte producenter, helst lokalt og økologisk. Landbrunch og Landbrunch vegetar er et hit hos Landcafé og her er ofte fuld hus først på formiddagen.

 

Foruden brunch i flere versioner omfatter menukortet bl.a. måltidssalater, luksussandwiches, caféens egne udgaver af smørrebrød, burger med oksekød fra Himmerlandskød og et udvalg af mindre anretninger på den mere eller mindre kendte Landtallerken. Sidstenævnte var et sikkert hit, hvis man var i tvivl om hvad man skulle vælge. 

 

De havde et sundt forhold til grønne retter dengang. Noget af det som Landcafé var gode til var at lave gode billige vegetariske retter uden så meget snak. Maden gav sig selv, og man slap for de lange fortællinger og råvarerne og kokkenes gode idéer.

 

Prisniveau

Det var i den lave ende af skalaen. Gik man ombord i morgenmaden kostede det 59 kr. eller en brunch løb op i 169 kr.. Frokostretterne begyndte ved 139 kr., og det alsidige menukort tilbød også en vegetarisk pariserbøf af flækærter og quinoa til 149 kr.. Aftenmenuen fortsatte i samme tema i prislejet 179 kr. for en hovedret. Det var en lav pris i det central og hypede Latinerkvarter. Måske også lidt for lav set i bakspejlet. 

 

En flaske af husets vin kostede 225 kr. Det var, uanset om det er rosé, hvid eller rødvin. En flaske økologiske bobler løb op i 239 kr., og resten af det økologiske vinkort fulgte niveauet. Nu var vinen heller ikke noget at skrive hjem om, men priserne fejlede ikke noget. 

 

Stemningen

Charmerende og hyggelig var nøgleord som passede her. Caféen lå lidt tilbagetrukket fra den almindelige trafik i Latinerkvarteret – og så alligevel lige ud til det historiske brostenskvarter. Venlig og smilende betjening, hvor det positive værtskab var i højsædet. Ikke overdreven, men de var flinke. Det var ikke jordens mest effektive personale vi fandt her, men det kan også være en del af charmen. Her var landlig idyl, bindingsværk, borde og bænke i baggården. Her var der ro, og det var en sjælden lille oase i en by som Aarhus. Generelt var det jordnære det, man mødte hos Landcafé. Ingen store armbevægelser eller små portioner. 

 

Vin/drikke

Vinkortet var ikke stort hos Landcafé. Der var en rosé på, tre hvide vin og tre røde. Sådan var det. Ikke overvældende og slet ikke når man så hvor flot og gennemtænkt deres menukort var. Hvorfor de ikke gjorde mere ud af vinen vides ikke, men det var nogle en del af gæsterne gennem årerne bemærkede og kommenterede.

 

Der var til gengæld et pænt udvalg af øl fra bl.a. Thisted Bryghus, Mikkeller og ikke mindst Ebeltoft Gårdbryggeri. Landcafé lavede også deres egen snaps, og ellers var det lokale snaps fra Enghaven og Samsø, der kunne købes her. 

 

Indretningen hos Landcafé

Brunch hos Landcafé i Aarhus

Den hyggelige baggård hos Landcafé

Landcafé i Studsgade

Udeservering i baggården hos Landcafé

En god kop mokka hos Landcafé i Aarhus

 

LÆS OGSÅ:

Husker du da Gorm’s huserede i Jægergårdsgade 6?

Hvad er en Tarte Flambée?

Husker du Bernth & Co i Borggade?