Sultan Palads set udefra

Husker du Sultan Palads på Frederiks Plads?

 

En af de lidt mere gemte restauranter i Aarhus var Sultan Palads på Frederiks Plads, som lå ud til Jægergårdsgade. Det var en mellemøstlig familierestaurant i den bedste ende af skalaen. De lukkede i marts 2023 for at lave en ny restaurant i de samme lokaler. 

 

Her var fokus på grillretter og delikatesser fra området omkring middelhavet. Restauranten var moderne og stilfuld indrettet. Her var fokus på det autentiske mellemøstlige køkken med velkendte retter. Omdrejningspunktet var i høj grad den store kulgrill, hvor man lavede maden over åben ild. 

 

Maden hos Sultan Palads

Hos Sultan Palads lavede de, selvfølgelig, al maden fra bunden og stræbte efter en så god kvalitet som muligt. For at få den optimale, autentiske smagsoplevelse grilles det meste på den store trækulsgrill, som i øvrigt er blandt de største i Danmark. Grillen var helt tydeligt omdrejningspunktet, og kokkene havde fuldstændig styr på det der skulle grilles. Det skal nævnes, at de grillede altid kødet rosa, hvis man ikke bestilte det well done eller rødt.

 

På menukortet var forretterne f.eks. tabule eller fattoush, som er en blanding af forskellige hakkede grøntsager serveret med croutoner af fladbrød, eller baba ganoush, som er grillet aubergine med sesampuré  og toppet med granatæble, olivenolie og hjemmelavet sesamkiks.

 

Hovedretterne bestod af forskelligt kød. Sultan Palads havde altid lammekrone og lammemørbrad på menukortet. Af andet kød kunne der nævnes oksemørbrad, kyllingefilet, Beyti kebab, Urfa og ikke mindst kronen på værket, Wagyu. Der manglede aldrig kød hos Sultan Palads.

 

Her var også burgere, selvom det ikke er dem, Sultan Palads var mest kendt for. Der var flere slags at vælge imellem, men deres oksemørbrad-burger fortjener at blive fremhævet. Den smagte forrygende godt, og man fandt ikke mange af den slags i Aarhus. Oksekødet kom fra Angus Kvæg og var pivmørt.

 

Tog madspild seriøst 

Hos Sultan Palads gik de op i madspild. Før i tiden var alt tilbehøret med i prisen på hovedretterne. Sådan var det ikke til sidst. Grunden var udelukkende, at der var så meget overskydende mad, som blev smidt ud, hvilket ikke var bæredygtigt. Men også spild af penge. Derfor satte de prisen ned på kødet, og lavede priserne om, så man selv kunne vælge tilbehøret, som så kostede penge. Dog ikke meget. Typisk var prisen 15 kroner for en omgang ris, hummus eller tzatziki. Alle hovedretterne serverede de med grillede grøntsager.

 

Dessert og børnemenu

Til dessert var der hjemmelavet chokoladefondant, havuc dilimi eller knafeh for at nævne lidt. Børnene var der også tænkt på. De havde deres eget menukort med falafeltallerken eller kyllingenuggets. 

 

Drikkevarer

Udvalget bestod af diverse vin, øl sodavand, økologiske juicer, hjemmelavet Ayran samt kaffe og te. Der var et pænt udvalg, og det var yderst fair priser de holdte sig.

 

Stemningen

Sultan Palads var en smagfuld og moderne indrettet restaurant med store vinduer ud mod Frederiks Plads. Man sidder godt her. Bordene er dækket op med hvide duge. Stemningen er jordnær og hyggelig. Det samme gjaldt den venlige, og yderst arbejdsomme, betjening. Det var ofte ejerne selv, som var der, hvilket gav et personligt værtskab. Restauranten kunne rumme omkring 95 spisende gæster indenfor, og i sommerperioden var der 50 – 60 siddepladser udenfor, hvor der var sol det meste af dagen. En sand oase med ro midt på kanten af Sydhavnens rivende udvikling. På mange måder en skam den lukkede.

 

Prisniveau

Der er moderate priser hos Sultan Palads. Her er value for money. Retterne starter ved 69 kr. for en forret og 149 kr. for en hovedret. Det er store portioner og velsmagende mad. Gratineret halloumi kostede 69 kr., Sultans gourmetburger stod til 189 kr. mens Urfa (håndhakket kebab) løb op i 149 kr. Deres lammekrone kunne man få for 185 kr., mens Sultans Grill med urfa, kyllingefilet, oksemørbrad måtte man slippe 249 kr. for.

 

LÆS OGSÅ:

Er du til italiensk mad, så tjek lige Basso ud her: