Haralds set udefra - synd der aldrig var kunder der

Husker du Haralds på Harald Jensens Plads?

 

Børnenes Kontors Pølsevogn på Harald Jensens Plads havde ligget der i mange år og med skiftende ejere. Haralds var navnet. Det var vist mange år siden stedet havde været en god forretning. Haralds lukkede og slukkede ved udgangen af 2023. Kunderne blev ganske enkelt væk, og parkeringspladserne var altid optaget, så der kom ikke mange kunder i bil mere. Den på cykel og til fods var også faldende, desværre. Placeringen var bare ikke den rigtige til et pølsehus, desværre. 

 

Ejeren af pølsevognen Haralds hed Tina Falck Nissen. Hun havde erfaring som købmand og fra flere køkkener havde hun fortalt os. Placeringen burde have været perfekt, og hvis ventetiden på bussen skulle slås ihjel, eller man skulle have lidt mad med på farten. Der stod altid kaffe på kanden, som man kunne nyde, mens maden blev lavet. Råvarerne kom fra industrigiganten, Danish Crown, som ejede brandet, Steff Houlberg, som var kendt for de mange ensartede industriprodukter.

 

Maden

Menukortet bød på pølser, hotdogs, burgere, bøfsandwich, fritter og mix. Der var meget lidt hjemmelavet tilbehør så som agurkesalat og råsyltet rødkål. Af pølser var der de røde, de ristede, pølser i svøb, frankfurter og medister. Det var de klassiske lyse fabriks-pølsebrød, der blev varmet op til hotdogs. De var sjældent ret gode. Fyldet var, som vi kendte det, hvilket var betryggende for de fleste af kunderne. Ikke meget var unik eller hjemmelavet.

 

Hotdog hos Haralds

 

Burgere og bøfsandwich

Oksen var altid på menuen. Den var med friskhakket oksekød og frisksnittet grønt. Ofte var der arbejdet med andre udgaver af burgere, så der var en med kylling eller en til veganeren. Af bøfsandwich var der to udgaver. En af dem kaldte Tina Falck Nissen for Københavneren, som var uden sovs, og en anden der hed Jyden, som var med sovs. Man kunne også købe en omgang fritter i en lille eller stor udgave

 

En burger hos Haralds

 

Pølsemix

Den skilte sig ud fra den velkendte. Hos Haralds var den med bearnaisecreme, løg og rødbeder og så selvfølgelig pølser og fritter. Pølsemix er ikke nogen stor ret, og flere vil i dag nok mene den er for tung. Det var populært og rigtig godt for at undgå madspild. Pølserne var jo rester fra dem, som var i overskud dagen før, hvilket gav god mening. 

 

Drikkevarer

Til en hotdog hørte og hører der en Cocio til. Det var i hvert fald dansk kultur. De var selvfølgelig i køleskabet sammen med diverse sodavand som Coca Cola og Faxe Kondi samt vand. Kaffe var også en mulighed, hvis man var til det. Øl eller andet alkohol var der ikke, selvom vi var en del som godt kunne tænke os en øl til vores mad. 

 

Atmosfæren

Pølsevogne lignede på flere områder hinanden. Haralds lå ved det travle kryds på Harald Jensens Plads. Her var rent og pænt og med nye billeder af maden. I vindueskarmen lå aviser og stod levende lys. Et par stole var der, hvis ventetiden blev lang, eller maden skulle spises i pølsevognen. Tina Falck Nissen var god til kunderne og hun snakkede med alle. Høj som lav. 

 

Sådan så det ud hos Haralds

 

Prisniveau

Mad i pølsevogne mindede om hinanden. Det samme gjorde priserne. De er stor set ens hos alle aarhusianske pølsekiosker. Hos Haralds var portionerne pænt store og prisniveauet i den lave ende – sær når det kom til burgerne, bøfsandwicen mv. 

 

Prisliste hos Haralds

 

Ikke meget kvalitet, men stordrift

Børnenes Kontor Aarhus drev størstedelen af de aarhusianske pølsehuse. Pølsevogne fandtes der ikke i Aarhus mere. Det var lang tid siden, at den sidste havde lukket. Nu var det faste huse, som rummer dem, der er tilbage. Pølsekiosker kalder man dem også i Aarhus og de er der endnu. Desværre har alle sammen de samme industripølserne, men sådan er det. Intet er hjemmelavet mere, hvilket er synd og skam for den danske madkultur. 

 

LÆS OGSÅ:

Husker du Café Norr i Storcenter Nord? (Lukket permanent)

Græm Grill på Frederiksbjerg Torv var det store hit (Lukket permanent)