PiLK i Aarhus set udefra torvet af

Husker du PiLK på Klostertorvet? Drømmen af en fiskerestaurant og fiskebar

 

Kokken og køkkenchefen, Anders Holm Kiel Nielsen, der voksede op i Hirtshals, åbnede en ny fiskerestaurant på Klostertorvet i Aarhus. Restauranten bar navnet PiLK, hvilket klart signalerede dens stærke forbindelse til havet, selvom det var sjældent, at man fandt folk, der pilkede deres egen fisk i Aarhusbugten. PiLK åbnede dørene i maj 2018, men desværre var dens levetid kort, da den lukkede igen i november 2018. Det var en ultrakort eksistens PiLK nåede. 

 

Der var tre ejere

Anders Holm Kiel Nielsen fungerede som både kok og køkkenchef og stod bag Aarhus’ nye fiskerestaurant og fiskebar. Sidstnævnte koncept var indtil da ukendt i Aarhus, men som man siger, bedre sent end aldrig. PiLK havde tre ejere, nemlig Anders Holm Kiel Nielsen, Claus Brobjerg og Jimmy Holm. Restauranten var beliggende i de lokaler, hvor Ministeriet tidligere havde residens. Disse blev ombygget og tilpasset det nye koncept. Desværre var PiLK ikke en langvarig succes og måtte lukke efter negative anmeldelser fra madkritikere i medierne.

 

Køkkenchef i den bedste liga

Født og opvokset med fisk havde Anders Holm altid drømt om at arbejde med fisk. Lige siden hans ungdom ved havnen i Hirtshals havde han haft en passion for frisk fisk. Han valgte dog kokkevejen i stedet for fiskeri og arbejdede på prestigefyldte steder som Brøndums Hotel, Norsminde Kro, Villa Vest i Lønstrup, Molskroen og CANblau. Det var tydeligt, at vi stod over for en erfaren og ydmyg personlighed hos Restaurant PiLK. 

 

I 2023 modtog Anders Holm som en af de første i Nordjylland en Michelin-stjerne for sit arbejde som køkkenchef på Villa Vest i Lønstrup. Han var/er en formidabel kok, og han havde store ambitioner for PiLK i Aarhus, men det lader til, at hans visioner ikke blev helt forstået af aarhusianerne, især ikke af de lokale madanmeldere på de etablerede aviser.

 

Restaurant PiLK gav Anders Holm muligheden for at realisere sin drøm om at starte sin egen restaurant. Han beskrev beliggenheden som perfekt, og med 34 siddepladser havde restauranten den rette størrelse. Der blev lagt vægt på at yde en varm og indbydende service, og en af fordelene ved mindre restauranter var, at der var mere tid til at interagere med gæsterne. Anders Holm fortalte, at målet med PiLK var at drive den på samme måde som en familierestaurant. Alle i teamet satte en ære i at sikre, at gæsterne havde en fremragende oplevelse, og de arbejdede sammen som et sammentømret hold. Det var kokkene, der personligt bragte maden ud til gæsterne, og der var flere kokke end tjenere.

 

En moderne fiskebar var drømmen

Fiskerestauranter var ikke talrige i Aarhus på det tidspunkt, hvor PiLK åbnede. Der var et par stykker, men der var bestemt plads til flere, især hvis de blev drevet af passionerede fiskekokke, der elskede at arbejde med fisk og skaldyr og eksperimentere med tilberedningsmetoder. Restaurant PiLK lagde vægt på at servere hjemmelavet og veltillavet mad. 

 

Vinkortet var imponerende med en bred vifte af valgmuligheder, herunder klassiske vine, der passede perfekt til fisk, og Bourgogne-vine havde naturligvis en fremtrædende plads på vinkortet. Der var også et godt udvalg af rødvine, der passede til fiskeretter.

 

Moderne kombinationer med fisk og skaldyr

Hvad angik menuen, så varierede den i takt med årstiderne, men her var nogle eksempler på, hvad man kunne forvente at finde på PiLK’s menu. Retterne inkluderede salat i østers-emulsion med jalapeño, nye asparges med muslinge-emulsion, kartoffelchips med kammuslinger og urter, torskekæber med “teriyaki”-sauce, gran og citrus, helleflynder med peberrod og karse, makrel med tomat og løvstikke, fjæsing med agurk, østers, selleri og røgede noter, jomfruhummer med grillet kål og tang samt slethvar med oksehale, asparges og ramsløg. Som det fremgik dengang, var der en bred vifte af fiskeretter på menuen, hvilket gjorde PiLK til et spændende sted for alle elskere af skaldyr og fisk. Og hvis der skulle være en i selskabet, der på utrolig vis ikke var til fisk, var der en nødudgang i form af ribeye. Så alt var ikke fisk og skaldyr, men det var tæt på.

 

Fiskebaren på PiLK tilbød en række lækre retter, og prisen for hver ret var blot en “hund” (100 kr) dengang. Det var uhørt billigt i Aarhus dengang. Menuen omfattede østers med passende tilbehør, håndpillede rejer med ristet brød og mayo, østers croquette med persillecreme, moderne rejecocktail, fiskesuppe med torsk og urter samt en lobster roll. Bar-menuen ændrede sig ofte for at give gæsterne variation og spænding. Der var også en omfattende vinliste, der passede perfekt til fiskebar-ret, ligesom den gjorde for restauranten.

 

Restaurant PiLK havde åbent fire dage om ugen, mere præcis onsdag, torsdag, fredag og lørdag. 

 

LÆS OGSÅ:

Husker du Nature Kitchen i Højbjerg?

Husker du da Melværk var på Aarhus Ø?

Husker du Haralds på Harald Jensens Plads?