Guide til frokostordninger: Mangler I en frokostordning i Aarhus og omegn?

 

Frokostordninger er noget, de fleste kender til, eller har hørt om. En del arbejdspladser tilbyder i dag deres medarbejdere mad i løbet af dagen. En af de sikre er dagens frokost, men også andre måltider. Mere præcist; det er et tilbud, hvor medarbejderne selv betaler en del, og virksomheden betaler resten. Det er regeringen, som bestemmer reglerne, men de er pænt gunstige for medarbejderne. Det gælder både for offentlige og private virksomheder. I Aarhus er der kommet en del spillere på banen, som laver frokostordninger. Vi har sat os for at lave en guide, hvor alle dem, vi kender til, er med. 

 

En frokost kan jo være alt

Ordet frokostordning lyder lidt kedeligt. En firmafrokost er klart mere appetitlig. Udvalget af, hvad man kan spise til frokost på arbejdspladsen i Aarhus, er stort. De fleste er gode til at variere deres mad. Nogle laver klassisk eller traditionel frokost, mens andre er mere moderne. Der er vegetar-frokostordninger, men også frokostordninger, hvor medarbejderne selv bestiller online, hvad de vil have. Sidstnævnte er relativt nyt. 

 

Frokostbuffet er også et brugt ord, når vi taler frokostordning. Måske lidt for brugt og udtjent. En buffet er jo ikke noget kvalitetsstempel, og virksomheden skal også have en vis størrelse, for det giver mening med buffet til frokost. Ikke desto mindre er der i Aarhus en del firmaer, som markedsfører deres frokostbuffeter, så der må jo være et marked. 

 

Tjek udbuddet, grundigt

Den lette løsning er at vælge en af dem, som har købt en Google Ads annonce, og i øvrigt ikke har nogle referencer. Der er mange om buddet, og ikke alle er lige gode – langtfra. Vi ser ofte virksomheder brænde nallerne, da de ikke har sat sig ordentlig ind i, hvad de ønsker af leverandøren. Det kan ofte give skuffelser og uenigheder, så et godt forarbejde og referencer er guld værd. Udbuddet af frokostordninger er i stigning, og i dag kræver det ikke ret meget for at komme i gang. Det gør, at vi ser nogle lykkeriddere, som prøver at slå mønt på det stigende marked, og de laver kontrakter, som løber i 6 eller 12 måneder. Pas på dem og de lange aftaler, som er svære at komme ud af. 

 

Varieret kost

Nogle frokostordninger er ganske enkelt for kedelige. Ikke på kort sigt, men på den lange bane. Alt for mange kører i den samme slags mad. Måske fordi det er den slags specifikke mad, de er gode til, ellers fordi de blot ikke er gode nok til at variere maden. Der er givetvis mange grunde, men alle dem, som skal spise maden, går langsomt kolde i ensformigheden. Det ses desværre alt for ofte. Derfor kræver det tid at bedømme en frokostordning. I starten kan man lave en aftale for en måned, og derefter evaluere. Maden er afgørende for trivsel i virksomhederne, og måltidet er ofte et af dagens højdepunkter. Da vi alle er forskellige, og alle har vores livretter, så er det også vigtigt at holde leverandørerne af frokostordninger op på, hvor varieret deres mad er. 

 

Hvad med madspild?

En del virksomheder har medarbejdere, som er en del ude af virksomheden, og dermed ikke altid deltager i den daglige frokost. Hvem er ude af huset? Hvornår? Hvor længe? Er der gæster, som skal spise med? Hele planlægningen af dagens frokost kan godt være bøvlet, og ikke alle får det gjort, hvilket resulterer i madspild. Det giver ingen mening at smide mad ud samfundsmæssigt, men heller ikke økonomisk. Det koster virksomheden penge hver gang, der ryger mad i skraldespanden. Der findes i dag systemer, som gør det nemmere at administrere sin frokostordning, som både minimerer madspild og sparer virksomhederne for penge. 

 

Den bæredygtige og miljøvenlige 

Mad er en ting. Noget andet er, hvordan den er lavet, hvor råvarerne kommer fra, og hvordan emballagen er, men også hvordan den er blev bragt ud og så videre. Bæredygtighed er kommet for at blive, og de fleste virksomheder bør, eller skal forholde sig til det. Alt andet er uanstændigt. Hvis man som virksomhed vil være med til at gøre en forskel, er man nødt til at stille krav til sine leverandører – også til frokosten. Det gør flere og flere i dag, og det har smittet af på en del af dem, som udbyder frokostordninger i Aarhus. 

 

Senest opdateret: 13/07/2023 12:07