Nationalretten: Moussaka
I en vis forstand kan man med god ret fastlægge det græske køkken som stolt vidnesbyrd på en hæderkronet fortids behov for stabilt grundlag, der kunne ruste mennesket til en fysisk udfordrende hverdag og i mindre grad give udtryk for det forfinede køkken og udbredte ekstravagance som i f.eks. Frankrig. Der males med store penselstrøg, når den groftskårne store græske salat kommer på bordet, eller de mange kødretter sender lokkende dufte. Landets nationalret er således moussakaen, den hellenske udgave af lasagnen, hvor auberginer og kartofler erstatter pastapladerne. Grillen sættes på fuld blus til gyros og souvlaki. Det græske farsbrød garneres så ganske eftertrykkeligt og smagfuldt af den skønne græske agurkesalat tzatziki. Et sandt meateaters paradise!
Spor i verdenshistorien
Grækerne lider bestemt heller ikke af mindreværdskomplekser i livets øvrige facetter. Som anerkendt civilisationens vugge og det moderne samfunds arnested, har landet sat uudslettelige spor i verdenshistorien i kategorierne politik, kultur, tradition, musik, vine og det moderne fyrtårn mad.
Fra jord til bord
Grækenlands placering i krydsfeltet mellem Europa, Balkan og Mellemøsten har åbnet veje for udstrakt brug af markante krydderier i madlavningen, og de mange solskinstimer har modnet egenproduktionen af frugt og grønt. Det har åbnet for en motorvej af ”fra jord til bord” og en sikker rute ind i en fremtidssikret fødevareproduktion.