Græsk mad i Aarhus: Her er de græske spisesteder

 

Som det gamle og anerkendte konkurrenceudtryk angiver, så er 2.-pladsen den første taberposition. Men sådan har den græske befolkning nok ikke følt det, da den europæiske madguide Tasteatlas i slutningen af 2022 offentliggjorde rangeringen af 50 lande baseret på oplysninger om traditionel mad, oprindelige opskrifter, madanmeldelser og lokal research. Efter den ikkeoverraskende topscorer, Italien, indtog Grækenland altså præmieskamlens næsthøjeste trin og kunne med stor tilfredshed konstatere, at nabo og ærkerival Tyrkiet kun indkasserede en syvendeplads! 

 

Græsk mad i Aarhus

Et godt køkken og koncept bør aldrig holdes hemmeligt, og således er grækere i årtier svirret ud i verdenen for at sætte kolorit og smag på hverdagens højdepunkter. Okay, den liflige hvidvin og græske salater smager bare ekstraordinært godt på tavernaen, mens solnedgangen oplyser den lille græske ø, men hvorfor ikke bringe en snert af den livsfølelse op til os nordboere? I Aarhus finder man et lille udvalg af græske restaurationer, takeaways og tavernaer. 

Se ud af aarhusianske ruder, og spis som græske guder på bl.a.:

  

Nationalretten: Moussaka 

I en vis forstand kan man med god ret fastlægge det græske køkken som stolt vidnesbyrd på en hæderkronet fortids behov for stabilt grundlag, der kunne ruste mennesket til en fysisk udfordrende hverdag og i mindre grad give udtryk for det forfinede køkken og udbredte ekstravagance som i f.eks. Frankrig. Der males med store penselstrøg, når den groftskårne store græske salat kommer på bordet, eller de mange kødretter sender lokkende dufte. Landets nationalret er således moussakaen, den hellenske udgave af lasagnen, hvor auberginer og kartofler erstatter pastapladerne. Grillen sættes på fuld blus til gyros og souvlaki. Det græske farsbrød garneres så ganske eftertrykkeligt og smagfuldt af den skønne græske agurkesalat tzatziki. Et sandt meateaters paradise!

 

Spor i verdenshistorien

Grækerne lider bestemt heller ikke af mindreværdskomplekser i livets øvrige facetter. Som anerkendt civilisationens vugge og det moderne samfunds arnested, har landet sat uudslettelige spor i verdenshistorien i kategorierne politik, kultur, tradition, musik, vine og det moderne fyrtårn mad.

 

Fra jord til bord

Grækenlands placering i krydsfeltet mellem Europa, Balkan og Mellemøsten har åbnet veje for udstrakt brug af markante krydderier i madlavningen, og de mange solskinstimer har modnet egenproduktionen af frugt og grønt. Det har åbnet for en motorvej af ”fra jord til bord” og en sikker rute ind i en fremtidssikret fødevareproduktion. 

Senest opdateret: 25/01/2023 06:01