Skolegade: Her er spisesteder, restauranter, vinbarer, barer, værtshuse og takeaway

 

Skolegade er en af de mere kendte gader i Aarhus. Ikke fordi gaden er stor og speciel lang. Men mere på grund af de mange barer og spisesteder, som ligger i gaden. Før i tiden – inden åen blev fritlagt, var Skolegade Aarhus’ gå i byen gade nr. 1. Den tid er forbi, men der er stadigvæk gang i Skolegade. Navnet, Skolegade, henviser til Aarhus Katedralskole, som i den grad er en gammel skole. Den er fra 1195. Igennem mange århundreder var gaden en af de mest befærdede i Aarhus.

 

Fest, liv og god mad

I dag har Skolegade en pæn blanding af spisesteder, restauranter, vinbarer, barer, værtshuse og tilsat lidt takeaway. Fælles for dem er, at de er forskellige og er mere kollegaer end konkurrenter. Der er kommet flere spisesteder til de seneste år. Ikke mange, men et par stykker, og den tendens har gjort noget godt for gaden. Skolegade er på mange måder en af de hyggeligste gader i Aarhus.

 

Gamle huse og historiske bygninger

Bagsiden af Aarhus Teater ligger i Skolegade. Den er nu ikke særlig flot at se på. Men på den anden side ligger en af de flotteste bindingsværkshuse i Aarhus. En historisk ejendom som er velholdt. Det er primært Skolegade 17 og 19, vi hentyder til. Læg også mærke til bygningen, Teater Bodega ligger i. Ellers kan der nævnes den store baggård og gårdhave, som Fatter Eskil har. Det er ganske enkelt en af byens oversete oaser. Et fristed, som man skal kende. 

Forbindelsesgade med mere

Skolegade forbinder åen ved Europaplads med Mejlgade, Skolegyde og Bispetorvet. Det er ikke bilerne, som fylder mest her, med derimod cyklerne. Dem er der mange af, og de fleste kan blive enige om, at der er alt for mange cyklister i gaden i forhold til, hvor bred den er. Det går ud over fodgængerne og ikke mindst de erhvervsdrivende. Men gaden er hyggelig, og cykelstien på havnen blev aldrig den succes, som politikerne håbede på. Desværre, da de gamle gader i midtbyen slet ikke er gearet til al den trafik. 

 

Oplagt som gågade med udeservering

Skolegade er en smal gade, og den er ensrettet. Dog ikke for cyklister. Men for biler. Dem er der heldigvis ikke mange af, og det er oplagt at flytte mere liv ud i gaden. I hvert fald fra stykket fra Basso og ned til åen. Her kunne laves det fedeste bymiljø med udeservering på selve vejen. Noget i stil med byens andre sommergågader. 

 

Gadens barer og værtshuse har for de flestes vedkommende bevilling til kl. 3 og 4 fredag og lørdag. Skolegade har i dag en af Danmarks største LGBT-natklubber, GBAR, som trækker gæster fra det meste af Norden.  

 

LÆS OGSÅ

Vesterbro Torv: Få overblikket over det historiske torv i Aarhus

Senest opdateret: 22/09/2023 02:09