Her ses de færdige økologiske langtidshævede valnødde- og rugboller

Økologiske langtidshævede valnødde- og rugboller

 

16-18 stk.

 

Så er det snart weekend og dermed mulighed for at nyde en roligere morgen, hvor man har god tid til at kredse for hinanden og for børnene med en god gang nærende og smagfuld morgenmad. En god og nærende start på dagen. Selv den bedste kan løbe tør for morgenmad ideer, og man kommer let til at ty til præfabrikerede produkter, der indeholder store mængder af sukker og tilsætningsstoffer.

 

Her kommer vores bud på fem klassiske morgenmadshits lavet fra bunden, og som hitter hos hele familien. Der er fokus på den gode smag og ikke mindst gode råvarer, i dette tilfælde lækre og mættende boller, 100 % økologiske langtidshævede valnødde- og rugboller. Og tidsmæssigt er det hurtige, simple retter, som alle bør kunne gå til – sammen med eller uden børnene. 

 

Ingredienser

5 dl lunkent vand

12 g økologisk gær

1 dl økologisk yoghurt naturel 0,5%

2 spsk. økologisk honning 

550-600 g økologisk hvedemel

150 g økologisk rugmel

1 spsk. flagesalt

100 g økologiske valnøddekerner

 

Tilberedning

 

Dag 1

  1. Put det lune vand i en røreskål. Rør gæren ud heri
  2. Tilsæt yoghurt naturel. Rør godt rundt
  3. Tilsæt honning og rør til det er smeltet helt
  4. Tilsæt rugmel og rør godt
  5. Hak valnødderne groft på et skærebræt
  6. Hæld hvedemel, nødder og salt i dejen lidt ad gangen. Hold ca. 40 gram mel tilbage til at drysse over bollerne. Rør 3-4 minutter, til massen har en ensartet konsistens og alt vel er rørt ud. Dejen skal ikke æltes på bordet, men blive i skålen
  7. Put film om skålen, så den slutter helt tæt og stil på køl indtil næste morgen eller mindst 12 timer

 

Dag 2

  1. Tag dejen ud af køleskabet 1½ time før, den skal bruges 
  2. Beklæd 2 bageplader med bagepapir. Tag en skål med vand og en spiseske og ´sæt´ bollerne direkte fra skålen over på bagepladerne i den størrelse, du ønsker. Dyp skeen i vandet mellem hver bolle. Det gør det nemmere at slippe dejen, der er klistret. To store skefulde bør udgøre én bolle. De hæver under bagning
  3. Tænd ovnen på 225 grader varmluft
  4. Lad bollerne efterhæve i ca. 15 minutter. Put derefter lidt mel i en sigte og drys et lille lag over bollerne som pynt
  5. Bag i ovnen i 10-12 minutter nederst i ovnen til de er brune og sprøde hele vejen rundt. De skal lyde ´hule´, når man slår på deres bund med en finger
  6. Afkøl på en rist. 

Har du tjekket Kålhøgen i Højbjerg ud:

Serveringstip; 

Bollerne smager dejligt nybagte med smør og marmelade eller en skive ost.

 

Hvis man ikke ønsker at drysse mel, kan man pensle med mælk og drysse fx birkes eller sesam på. De smager også godt neutrale uden drys. Valnødder kan erstattes med andre kerner eller fx hasselnødder. 

 

Bollerne egner sig også godt til morgenbordet eller som eftermiddagsboller, ligesom de er gode i madpakken.

 

De holder sig godt og er friske i flere dage. Alternativt, frys dem ned lige efter, de er bagt. Så er der altid friske, velsmagende boller i fryseren, der blot skal lunes kort i ovnen.

 

Velbekomme 😊

Er du mere til knækbrød, så tjek den her opskrift ud:

 

Her er nogle billeder af det vi gjorde:

Her er hvad man skal bruge til bollerne

Her ser du det lune vand i en røreskål

Her har vi så tilsat yoghurt naturel i skålen

HerHer hakker vi valnødderne groft på et skærebræt

Her rører vi valnødderne i til opskriften: økologiske langtidshævede valnødde- og rugboller

Her ser du dejen i skålen

Den færdige dej

Her former vi bollerne

Så er vi næsten i land med vores økologiske langtidshævede valnødde- og rugboller