Tak til Wien: Her finder du den bedste Wienerschnitzel i Aarhus

 

Søger du efter en anstændig eller uanstændig wienerschnitzel i Aarhus, er du kommet det rigtige sted hen. Vi har samlet de spisesteder, som altid har en wienerschnitzel på menukortet. Der er flere end dem, vi har med, men de har ikke wieneren på altid. Da vi går meget op i troværdighed, har vi her på Spiseguiden undladt dem, som kun laver den lejlighedsvis.

 

En verdensberømt schnitzel

En rigtig wienerschnitzel er lavet af kalvekød. Nogle laver den af svinekød, men så er den ikke original. En rigtig wienerschnitzel skal laves af kalvekød, længere er den ikke. Hvis den er lavet af svinekød, er det en schweineschnitzel.

 

Tilbehøret er der ikke bred enighed om

I Østrig siger man, en ægte wienerschnitzel skal serveres med kartoffelsalat, kogte kartofler eller pommes frites. I Østrig serveres en schnitzel altid uden sauce til.

 

Garnituren eller tilbehøret, om du vil, til den danske wienerschnitzel er temmelig forskelligt fra, hvad de serverer i Wien. Vi serverer den typisk med brasede kartofler, kogte bælgede ærter og kødet toppes med “dreng”, som er en citronskive med små ansjoser/benfri sild, kapers og frisk peberrod. I Danmark er traditionen, at der er brunet smør til, men vi ser den også serveret med brun sauce lavet på en kalvefond, champignonsovs eller en paprika flødesauce.

 

Størrelsen betyder også noget i Østrig

Østrigerne er store kødspisere, sådan har det altid været. Der er jo også langt til havet. Nogle kender nok til deres tafelspitz, som typisk serveres med en suppe i bunden. Her er dømt kød i store mængder. Det samme kan det være med en wienerschnitzel. Den skal være på mindst 300 gram, siger flere østrigske kokke, og flere foretrækker den på 400 gram. I Aarhus er de sjældent så store.

 

Kødets tykkelse er afgørende

Ja, det mener vi her på Spiseguiden. Dog er en “ægte” wienerschnitzel banket flad, tørstegt og paneret i æg og rasp. Det gør, den bliver ret tør og til tider også sej. Fair nok, det er traditionen. Men flere spisesteder i Aarhus laver dem i en noget tykkere udgave, hvor de både er saftige og møre. Her er kødet omkring 2 cm tyk. Det er den type, som der heldigvis laves flest af i Aarhus. Der er kun få spisesteder, som laver den store flade, som fylder en af de store middagstallerkner. Heldigvis, kan man frækt sige. 

Senest opdateret: 06/02/2024 02:02