Guide til bagels i Aarhus: Her finder du en anstændig bagel

 

En bagel kan være en oplevelse uden sidestykke. Det kan også være det modsatte. Vi har besøgt alle de steder i Aarhus, som laver bagels og skabt et overblik over, hvad de har at byde på. Bagels i Aarhus er i vækst, og flere og flere er kommet til. Ikke alle bager deres brød selv, men vi oplever, at godt hjemmebagt brød er et must hos de bedste. Her er det en selvfølge, at man bager sine bagels selv.

 

En del gode bagel-steder i Aarhus 

Man kan ikke sige, at Aarhus vælter rundt i bagel-steder, og er på ingen måde i konkurrence med New York på den front. Men dermed ikke sagt, at Aarhus ikke kan være med, for det kan de. Antallet af spisesteder, som laver bagels, er i stigning, og aarhusianerne har set og smagt, hvor godt en bagel kan smage, især hvis alt er lavet fra bunden.

 

Brødet er afgørende

I dag er der en del, som bager deres bagel-brød selv. En større del får deres brød enten som bake off eller fra de store industribagerier. I dag er der et hav af forskellige opskrifter på bagels, og de fleste af dem er langt fra de oprindelige opskrifter. Man skal huske på, at en bagel i tidernes morgen blev betragtet som morgenmad. I dag bliver den spist på alle tider af døgnet. Om det er i Aarhus eller i New York, så er den originale i New York en bagel med cream cheese og røget laks og ikke så meget andet. En bagel skal være enkel i sin smag og opbygning, selvom der i Aarhus i dag er kommet et hav af nye og mere moderne bagels. Men uanset hvad, så er brødet selve krumtappen, og det er på brødet, en bagel skal vurderes. 

 

Sympatiske priser på bagels

En af de gode ting ved en bagel er, at den ikke koster alverden. En bagel med en okay smag koster fra 50 kr. og opefter. Det er en fair pris i Aarhus. Man skal i den forbindelse huske på, at en bagel alt andet lige mætter godt og ofte mere end en luftig sandwich. De bedste, hvor alt er hjemmelavet, koster selvsagt mere, men stadigvæk er der god value for money. 

Historien om bagels

Bagels er ikke den store videnskab. En krans af gærdej, som modsat meget andet brød gennemkoges i vand. Derefter får det en tur med penslen og derefter bages. Det giver en meget tæt og tungere krumme og en til tider glasagtig skorpe. En bagel er det eneste brød, der koges, inden det bages. De bedste bagels smager fantastisk og er vanedannende.

 

Bagels var i tidernes morgen et jødisk småbrød. Senere blev den populær i Polen, da tusindvis af polske og østeuropæiske indbyggere i 1880’erne immigrerede til Nordamerika og tog bageltraditionen med sig derover. Den lever i USA i bedste velgående. New York er i dag kendt som et sandt bagelmekka.

 

Bagel er genial som take away

Varm mad skal serveres varmt, hvilket kan være en udfordring, når maden skal afhentes eller leveres. Her er bagel genial. Det serveres koldt eller med varmt brød, men det tager ikke skade af en tur i bilen eller på cyklen, og eftersom det er skånsomt pakket ind, er bagelen næsten så god som ny ved udpakningen. 

 

Let at spise og frisklavet

Bagels har den fordel, at den er let at spise. Det kræver hverken kniv eller gaffel, men kan spises med hænderne. Det tager ikke lang tid at tilberede en bagel, men den er helt sikkert frisklavet. Hvilke råvarer, der anvendes, er op til ejerne, og det hænger gerne sammen med prisen.

 

Noget for enhver smag 

Det gode ved en bagel er, at der næsten ikke er grænser for, hvad man kan fylde i den runde brødkrans. Her er noget for alle. Om du er veganer, vegetar, til fisk, kød eller har allergener, så er der en bagel at finde. 

Senest opdateret: 26/05/2022 05:05