Klostergade: Tjek stederne ud i en af Aarhus’ ældste gader

 

Klostergade i Aarhus går fra Grønnegade til Studsgade. Undervejs gennemskærer den en række andre gader, så som Guldsmedgade, Borggade/Badstuegade, Klosterport og Gammel Munkegade. Gaden er i høj grad forbindelsesvej for især cyklister og gående, som skal fra Mejlgade til Grønnegade og omvendt. Der er meget få biler i gaden, men pænt mange cyklister. 

 

Noget for alle

Klostergade er en gade, som rummer vidt – og meget. Her er flere barer, hvor nattelivet er livligt, og fredag og lørdag er der gang i den. Ellers er der flere hyggelige baggårde i Klostergade, hvoraf en af dem er den, hvor stiller’s Coffee og MasVino holder til. Den er blandt de mest hyggelige i Aarhus. Ellers er der spisesteder, en Arla Unika ostebutik, en bager, en grønthandler, en økologisk købmand, en butik med brætspil plus andre erhvervsdrivende. 

 

De fleste busser stopper her,

– eller tæt på Klostergade. Det gamle torv, Klostertorv, grænser op til Klostergade, og på den strækning har en stor del af bybusserne stoppested. Der gør, at der kommer flere mennesker i gaden. Der har i mange år været problemer med byens hjemløse, som holdt fast til på Klostertorvet og Klostergade. Det gav et hav at konfrontationer med ordensmagten. Sådan var det. Men folk blev bange for dem og for at gå igennem den del af gaden. Den tid er ovre, da byens hjemløse er flyttet ned til Sydhavnen.

 

To do listen

Hvis Aarhus Kommune spurgte os efter nogle gode råd til, hvad man kunne lave af nyt i Klostergade, så er vi ikke i tvivl her på Spiseguiden. Man kunne godt ønske sig lidt mere udeservering i gaden. Det vil klart løfte oplevelsen med f.eks. en sommergågade. Især stykket fra Gammel Munkegade og ned til Klosterport er oplagt til den slags. Der er nogle få parkeringspladser der, men de giver slet ikke mening, og er et levn fra fortiden. Så større fortov og ingen biler og cykler der. På med borde og bænke og gang i udeserveringen. Det er oplagt med mere udeliv. 

 

En af de helt gamle gader

Gaden er fra det gamle Aarhus, og har eksisteret siden 1300-tallet og måske også før. Her var den også kendt under den latinske frase Apud fratres, som betyder bagved klostret, og hentyder til Vor Frue Kloster. Klostergade er en typisk middelalderlig gade, lige som en del andre gader i Latinerkvarteret er, da den også både er smal og lettere kurvet. 

Klostergade blev i sin tid anlagt som en forlængelse af den meget korte gade, Graven, som starter i Mejlgade. Klostergade har et langt stykke hen ad vejen formået at bevare sit gamle dna med flere gamle bygninger. Den har indtil nu undgået de helt store, og høje, nybyggerier, som ikke passer ind i miljøet. 

 

Senest opdateret: 30/10/2023 01:10