Salatens kejser i Aarhus: Cæsarsalaten går aldrig af mode

 

Caesar Salad eller cæsarsalat på dansk er en udødelig klassiker – og den lever i bedste velgående på de aarhusianske caféer. Den findes i en del forskellige versioner, og prisklasser. Cæsarsalaten er en ældre dame, og den originale opskrift er over 100 år gammel. En cæsarsalat er af den slags, som de fleste kan lide – også folk, som normalt ikke er så meget for grønt. 

 

I en cæsarsalat er der typisk en sprød salat, typisk romainesalat, hjertesalat, kylling, hanekylling eller perlehøne, brødcroutoner, parmesanost, bacon og en velsmagende dressing. Ansjosfileter ses også af og til. Nogle har også cherrytomater i. Brødcroutoner kan være af lyst brød eller rugbrød. Enkelte pimper den med avocado eller grønne bønner. 

 

Cæsarsalatens popularitet i Aarhus

Cæsarsalatens udbredte popularitet i Aarhus skyldes dens fremragende smagsbalance, som kombinerer lethed, friskhed og en sund profil. Det samspil af smagen har cementeret cæsarsalaten som en fast favorit både blandt de fleste mennesker. Uanset om man foretrækker den traditionelle version eller en moderne fortolkning af salaten, er cæsarsalaten i Aarhus en spændende oplevelse, som stort set altid holder, hvad den lover.

 

I Aarhus er det hovedsageligt caféerne, som fast har cæsarsalat på menukortet. Enkelte restauranter har den også, men ikke særligt mange. Hvorfor det er sådan, er der givetvis mange grunde til. Salaten er yderst populær, og den indfrier i langt de fleste tilfælde de forventninger, der er til et let måltid mad.

Historien om cæsarsalaten

Oprindelsen af cæsarsalaten, der har rødder tilbage til 1920’erne, er knyttet til Hotel Caesar i Tijuana, hvor den blev kreeret i 1924. Den italiensk-mexicanske kok, Caesare Cardini, som havde bosat sig i USA efter første verdenskrig, var hjernen bag en af verdens meste berømte retter. Hans oprindelige opskrift var en simpel, men lokkende blanding af romainesalat, croutoner, parmesan og den særegne cæsardressing, der blev salatens signatur. Interessant er det, at kylling, som nu ofte ses i cæsarsalater i Aarhus, oprindeligt ikke var en del af opskriften.

 

Moderne varianter

I dag ser vi en række versioner af den klassiske cæsarsalat. Den typiske moderne udgave består af frisk romainesalat, knasende croutoner, revet parmesan og undertiden bacon. Grillede kyllingestykker, hanekylling eller perlehøne er også populære tilføjelser, hvilket bidrager til en rigere og mere mættende ret. Ansjoser er ligeledes en interessant tilføjelse, især som den hemmelige ingrediens i den traditionelle dressing. Variationer som vegetariske versioner med cherrytomater og avocado tilbyder en frisk tilgang til den klassiske ret.

Senest opdateret: 19/03/2024 07:03