Kebab som takeaway
Kebab er ikke kun velsmagende, men også praktisk. Dens format gør den til en perfekt løsning, når man har travlt eller er på farten. Kebabens alsidighed og mange smagsvarianter passer til mange lejligheder og bringer smagen af krydret grillkød direkte til din dør – eller hånd. Og selvom den smager bedst, når den er varm, er den også en populær takeaway-ret.
En historisk rejse
Döner-kebab har overhalet selv Currywurst som Tysklands mest populære fastfood. Med tilstrømningen af tyrkiske gæstearbejdere til Tyskland i 1970’erne spredte der sig hurtigt en underskov af kebabboder og små restauranter, især i millionbyerne. Berlin er blevet et centrum for döner-kebab, hvor traditionerne fra det tyrkiske Bursa, som kan spores tilbage til 1850’erne, lever videre i moderne udgaver.
I mere end 50 år har Berliner-döneren stået som et kvalitetsstempel, med sprødt brød og letmarineret kød som omdrejningspunkt. Marinaderne kan inkludere ingredienser som hvidløg, spidskommen, koriander, paprika, gurkemeje og citronsaft. Tilbehøret består ofte af frisk grønt og dressinger som urte-, hvidløg- eller spicysauce.
Döner-kebab er så populær i Berlin, at den nærmest er blevet en turistattraktion. De mest populære steder har ofte lange køer af mennesker, der tålmodigt venter på deres smagsoplevelse. Selvom döneren ikke er specielt sund grundet dens høje fedtindhold, vælger mange at fokusere på den velsmag og mentale tilfredsstillelse, den giver.
Hvad drikker man til kebab?
Valget af drikkevarer til kebab afhænger af personlige præferencer, men der er nogle klassikere, der ofte ledsager måltidet. På steder uden alkohol serveres typisk sodavand eller Ayran, en traditionel yoghurtdrik. Hvis alkohol er tilladt, kan en kold øl være den perfekte følgesvend til kebab.