Et Aarhus-sæt, tak! Guide til Aarhus´ brune værtshuse

 

Brune værtshuse, ryger værtshuse, traditionelle værtshuse, bodegaer, beverdinger… Kært barn har mange navne. En ting er sikkert: De er en fast bestanddel i den danske værtshushistorie, og her er garanti for hygge, god stemning og en sludder om alt mellem himmel og jord.

 

På Spiseguiden Aarhus kalder dem for brune værtshuse. Kendetegnet for dem er, at de er kendt for deres hyggelige og hjemlige atmosfære, har mørkt træinteriør, billige øl og er samlingssted for unge som gamle, stamgæster som turister, og så må der ryges indenfor. Det mærkes, så snart man træder ind, og der hænger tit en tåge af røg, men det er en del af charmen. Uanset om du leder efter en øl og en snak med venner, eller måske et sted at se en sportskamp med ligesindede fans, så er de brune værtshus det perfekte sted.

 

Et Aarhus-sæt, tak!

Af drikkevarer er der typisk en række forskellige øl på flaske og fad. Det kan være lokale og regionale øl, samt klassiske øl som bitter, porter, stout, IPA og lager. Derudover kan man også finde mange andre drikkevarer som spiritus, shots, vin, soft drinks og kaffe. Det er også ret almindeligt, at man kan få cocktails på brune værtshuse, men det afhænger af det enkelte værtshus og dets fokus. I Aarhus er det kendte Aarhus-sæt altid at finde. Man er først ægte aarhusianer, når man har prøvet det famøse sæt, der består af en øl og en Arnbitter.

 

Aarhus´ brune værtshuse

Aarhus er rig på historie og kultur, og derfor har byen også flere brune værtshuse med en unik atmosfære og karakter. Det er svært at sige med sikkerhed, hvilket brunt værtshus i Aarhus, der er det ældste, da mange af dem har en lang historie og har gennemgået flere ændringer og renoveringer gennem årene. 

 

Men Brocaféen er et af de brune værtshuse, der har en lang historie og har haft beværtning i hvert fald siden 1899. Også Peder Wessel er en ældre herre, og på væggene hænger gamle billeder og sømands-genstande. Vinstuen er fra 1913 og ligger godt gemt i en gyde ved Strøget. 

 

Andre eksempler på brune værtshuse i Aarhus er: Den intime Casino Bar i Skolegade, hvor man kommer hinanden ved. Kurts mor hvor særligt de unge mennesker giver den gas. Så er der Cirkuskroen, hvor farverige klovne i alle afskygninger hænger i hobetal ned fra loftet og væggene. Hos Anton hænger gæsterne ofte ud i den store bar. På Frederiks Allé findes hyggelige Jacob Skomager og Hunter, hvor der gerne synges med på sangene og danses. Længere oppe ad gaden finder du Central Bar, hvor de udendørs pladser er attraktive, når vejret er til det. Inden byens hold AGFs hjemmekampe er der gerne opvarmning på Søren Bruun, ButlerBar eller Boulevard Caféen. I Jægergårdsgade findes fritidhjemmet for voksne, Pub´en, og rundt om hjørnet Hunters. Nævnes skal også Lecoq, hvor hipsterhøjen er et tilløbsstykke.

 

Traditionelle spil, sport og musik

De brune værtshuse er også et populært sted at se sport på tv, især fodbold- og håndboldkampe men også rugby. Mange brune værtshuse har traditionelle spil som dart, pool, backgammon, spillemaskiner eller terning, som man kan spille med sine venner eller med andre gæster. Derudover er det også almindeligt, at brune værtshuse hoster events som live musik, quizzer og stand-up comedy. I højtalerne spilles musik fra jukeboksen. Her vælger gæsterne selv musikken.

 

Snacks 

Mad er der ikke det store af på de brune værtshuse. Udvalget består mest af snacks som chips og nødder. Nogle steder har de også toast, og ellers er der mulighed for at hente mad hos et takeaway og spise det på værtshuset.

Senest opdateret: 28/05/2024 11:05