Falafelguide: Falafler – det seriøse alternativ til kød

 

Falafler er i dag noget, rigtig mange har et forhold til i Aarhus. De kan ganske enkelt smage helt forrygende. Sådan var det ikke for 10 år siden, men de friturestegte boller af mosede kikærter er kommet for at blive. Flere og flere laver deres falafler selv, og mangfoldigheden er større end nogensinde før. I hvert fald i Aarhus. Falafler kaldes også vegetarfrikadeller eller arabiske frikadeller. 

 

De hjemmelavede er at foretrække

De fleste kan nok blive enige om, der skal persille, (koriander) og hvidløg i mosede kikærter i falafler. Nogle bruger også hestebønner. De stegte kugler af kikærter kan smage fremragende, og har taget selv de mest kødelskende folk med storm. De bedste er hjemme- og frisklavede, men det er desværre ikke alle steder i Aarhus, man ser det. Synd og skam, da de frosne industri-falafler gang på gang skuffer.

 

Falafler er fastfood, og de fleste vil også hævde, det er sund mad. At falafler er mere klimavenlige end animalsk kød, siger lidt sig selv, men det er vist mere smagen, som gør dem populære. Udover det, så er falafler nemme at spise, hvis man er på farten. Falafler er et seriøst alternativ til kød.

 

Vores falafelguide til Aarhus har alle dem med, som laver falafler i byen, eller rettere er det falafel-steder i hele Aarhus kommune, du finder her:

 

Nogle mener falafler stammer fra Egypten. Andre påstår Palæstina. Syrien er også blevet nævnt. Men den diskussion er ikke afgørende i dag, da falafler laves i hele verden, og i mange variationer. I Palæstina, Libanon, Syrien og Israel betragter man falafler som nationalret. I Aarhus er der meget at vælge mellem. Alt for meget vil nogen måske hævde.

 

Falafler må aldrig være tørre indeni, og man skal heller ikke kunne smage olien fra frituren. Sprødheden skal også være der, og de skal hænge sammen. De bedste i Aarhus har fuldstændig styr på, hvad de laver, men dem er der ikke så mange af, endnu. Men vi sporer en efterspørgsel efter falafler, og det gør, at flere og flere ser en forretning i det. Falafler er i dag en yderst populær fastfood i hele verden. 

Tjek lige vores guide til gourmetrestauranter her:

Senest opdateret: 03/02/2023 06:02