Italienske spisesteder: Italiensk for begyndere – og øvede

 

Om man er italianofil eller bare fan af usnobbet italiensk comfort food er underordnet. Guiden her, til italiensk mad i Aarhus, danner et overblik over, hvad der er af italiensk mad i byen, og hvilken type italiensk mad man som gæster kan forvente. Ikke ret mange lande går så meget op i mad, som man gør i Italien. Italienske spisesteder er der ikke overflod af i Aarhus. Men der er nogle og en del, som skiller sig ud og løfter det italienske køkken. Nu er italiensk mad et vidt begreb. Hver provins i Italien har sin egen madstil, sine egne friske råvarer og sit eget repertoire af retter. Sådan er det ikke helt med spisestederne i Aarhus, men flere af dem er forrygende gode til at tolke det italienske køkken.

 

Rimelige priser

Noget af det, som karakteriserer italiensk mad i Aarhus, er det relativt lave prisleje. Uanset på hvilket niveau vi er, så kan man blive mæt for få penge. En mættende omgang italiensk mad koster omkring 100 kr. eller mindre. Selv på de bedste italienske restauranter kan man få en hovedret til omkring 200 kr.. Det er ikke dyrt, på nogen måde. 

En hyldest til det enkle 

Hvis man skal finde en fællesnævner for det italienske køkken, så må det være enkelhed. De italienske retter, man typisk finder i Aarhus, er meget tro og autentiske. 

En ting, som ikke så mange taler om, når talen falder på italiensk mad, er, at Italiens mange regioner er dybt forskellige. Faktisk er de så forskellige, at det ikke rigtig giver den store mening at tale om kun ét italiensk køkken. Det er vigtigt at forstå, at det italienske køkken er så meget andet end pizza og pasta. Forskellen på syd og nord er himmelråbende, men i Aarhus er italiensk blevet en form for massebetegnelse. 

 

Italiensk er efterhånden blevet et misbrugt begreb

At Italien nærmest har patent på pizza og pasta er ikke noget nyt. Men vi glemmer ofte, hvor mangfoldigt og bredt det italienske køkken er. Italienerne lever og ånder for mad og er stadigvæk en af verdens mest passionerede madnationer. 

 

Hvem kender ikke?

Risotto, caprese, spaghetti vongole, parmaskinker og andre prosciutto, trøfler, focaccia, pancetta, spaghetti amatriciana, bøffelmozzarella, lasagne, gorgonzola, parmesan, de mange salamier, auberginer, polpette di vitello al sugo, peberfrugter, canneloni al forno, olivenolier, balsamicoeddiker, de saltede kapers, carpaccio, grillede sardiner, gnocchi, vitello tonnato, saltimbocca, ravioli, ragù alla bolognese, spaghetti alla carbonara, linguine allo scoglio eller tiramisù og panna cotta. De fleste har et forhold til flere af de italienske retter eller råvarer, og det er nok de færreste, som i dagligdagen tænker over, hvor mangfoldigt det italienske køkken egentlig er. Ud over det, så er det også relativt sundt. 

 

Pizza og pasta har de fleste i Aarhus

I Aarhus har de italienske spisesteder stort set alle pastaretter. De fleste har også en pizza eller flere på menukortet. Antipasti, forretter, hovedretter og desserter er ofte som a la carte. Kun få steder kører med dagens menu. En anden ting, som skiller sig ud fra støvlelandet, er, at tilbehøret (contorno) ikke skal bestilles separat. Det er ofte med i selve retten, hvilket gør det lidt lettere for gæsterne. Der er nok en del, som tror, at ordet pizzeria er oldgammelt. Men det var først i 1918, at ordet blev optaget i en italiensk ordbog, hvilket måske er lidt tankevækkende. Hvis man er til italiensk mad, som ikke er pasta og pizza i Aarhus, så kræver det et grundigt tjek på restaurantens website, inden der bestilles bord.

 

Værtskab fra en svunden tid 

Familiedrevne trattoriaer er der ikke mange af i Aarhus. Men nogle få stykker er der, trods alt, og de er velbesøgte. Dem husker man, og de er altid populære og velbesøgte. I Aarhus er der mange slags italienske spisesteder, og ikke alle ligner et trattoria. Et trattoria er i Italien et rustikt og uformelt spisested med et uprætentiøst køkken, hvor man typisk ikke laver mainstream mad. Her er det familieretter, egnsretter og anden mad, som har sin egen signatur, og som naboen ikke laver. Hvis vi skal beskrive, hvad et osteria er, så er det en italiensk restaurant, som holder et højt niveau og laver mad på gourmetniveau. I Italien har de bedste osteriaer michelinstjerner. I Aarhus er de italienske spisesteder svære at sætte ind i de italienske definitioner. De er bredere og på ingen måde stringente i den måde, de  laver italiensk mad på.

 

Pas på alle de flotte ord 

Man skal lige være opmærksom på, at meget rosende begreber bliver brugt ud over det rimelige, når talen falder på italiensk mad. Dem her; moderne italiensk mad, ægte italiensk, autentisk italiensk, verdensmesteren i pizza, ægte romer-mad, romantisk italiensk mad, friske italienske råvarer, hjemmelavet italiensk, italienske håndværkstraditioner, klassisk italiensk, kulinarisk italiensk kunst eller håndplukkede italienske specialiteter er ikke altid helt rigtige i Aarhus – måske heller ikke andre steder. Vi har glimrende italienske spisesteder, men der er desværre også en del, som ikke er. Derfor skal man være lidt opmærksom på de italienske buzzwords, som findes i overflod. Ordene holder ikke altid, hvad de lover. Men igen, tjek anmeldelser, spiseguidens profiler og restauranternes hjemmeside grundigt, inden du vælger, hvor du vil spise henne.