Tapasguiden: Her finde du tapas i Aarhus

 

Tapas i Aarhus kan være en ret vild jungle at finde ud af. Der er ret mange restauranter, caféer, vinbarer, slagtere og specialbutikker, som har slået sig op på at lave tapas. Ordet tapas er et af de begreber, som i den grad er misbrugt og gradbøjet til nærmest uigenkendelighed i Danmark – og her er Aarhus desværre en af de byer, som er værst. Her er jysk tapas, italiensk tapas, fransk tapas, mellemøstlig tapas, tyrkisk tapas, fisketapas, tapasbidder, japansk tapas, picnic-tapas, tapas-skål, vegetartapas, sydlandstapas, middelhavstapas, tapas-buffet og selvfølgelig spansk tapas. Få steder har de også tapasbrunch. Det stikker efterhånden helt af. Men sådan er det.

Eftersom begrebet tapas er spansk, kan man godt undre sig over de mange variationer og ikke mindst, hvad de dækker over. Det er mildest talt forvirrende. Derfor skal man være mere end almindelig grundig, når man vælger tapas i Aarhus. Husk, tapas kan være både kolde og varme små retter.

Guiden her er over alle de steder, som har tapas i Aarhus. Her er både restauranter, caféer, vinbarer og takeaways med.

Tjek udbuddet ud her:

Prisen er ofte en retvisende indikator

Nogle steder kan du få et tapasbræt for under 75 kr.. Det er ikke en høj pris i Aarhus. De bedste tapas-restauranter i Aarhus er også de dyreste, selvom de ikke er dyre i forhold til mange almindelige restauranter. Man skal vide, de helt billige tapas-steder ikke kan have meget hjemmelavet kvalitet med så lave priser, som tilfældet er.  

 

Tapas er oprindelig spansk

Tapa er det spanske ord for låg. Det betyder oprindeligt en skive skinke, man lægger over sit vin- eller sherryglas. Ifølge en spansk myte for at undgå fluer i glasset. Efter mange år i Spanien er tapas i dag blevet til et måltid mad bestående af mange forskellige og små retter. De spænder fra et lille stykke skinke, måske iberico, over til de meget moderne og sofistikerede udgaver, som man får i for eksempel i Madrid og Barcelona. Den oprindelige idé, med at det skal være småt og små retter, holder stadigvæk i Spanien. På de bedste tapasbarer får man ofte op til en 10 til 15 små serveringer, hvoraf de fleste, eller alle er lavet på lokale råvarer. Bredden i serveringerne er stor, men der er for det meste kød, fisk, skaldyr, rodfrugter og brød på en velrenommeret tapasbar i Spanien.

 

Alt mellem himmel og jord er med i Aarhus

Mad er smag og behag, men der er bare noget mad, der smager bedre end andet, og som der er bred enighed om. I Aarhus er tapastallerkenen eller tapasbrættet populært. Her får man det hele serveret på en gang, og det er knap så autentisk og spansk. Men trods det, så er det åbenbart det, som langt de fleste gæster vil have. Stort set alt, eller det meste, på sådan en tapastallerken er købt færdigt. Intet er hjemmelavet. Men derfor kan det jo smage godt nok alligevel.

 

Tapas er genial som take away

Den typiske tapas i Aarhus og hele Østjylland består af kold mad. Der er lige Morena Mia og CANblau, som er anderledes, men de er også i den absolutte top, når vi taler om tapas i Aarhus. Men da tapas her i provinsen ofte er kold, og der med stor sandsynlig er pølser, skinke, ost, tapenader og brød, så er det oplagt som takeaway. Dog er det langt fra alle i Aarhus, som laver tapas som takeaway. Priserne svinger en del alt efter kvaliteten, men også efter hvor mange der er hjemmelavet. Forvent en god omgang tapas koster fra 100 kr. og opefter som takeaway, og på restauranterne starter prisen ved omkring 150 kr. og opefter. 

 

Meget lidt autentisk spansk i Aarhus

Der er efterhånden ingen grænser for, hvad man tillader sig at kalde for tapas. Det er på mange måder bekymrende, og det gør, at man som gæst eller kunde skal være ekstra opmærksom på, hvad en restaurant, café eller en takeaway mener, når de skriver, de har tapas på menukortet. Hvis man kan tale om en fællesnævner for tapas-stederne i Aarhus, så må det være, at stort set alle har skinke, pølser og ost på deres tapas, som der serveres brød til. Det er en generalisering, som vil noget, men langt hen ad vejen passer den på de fleste. Om det er fordi, vi er i provinsen, eller folk blot er konservative i deres valg af tapas vide ikke. Det kan man kun gætte på.

En anden ting, som kan undre, er, at størstedelen af dem, som laver tapas, slet ikke har sherry. Hverken på flaske eller glas. Det vil være utænkeligt i Andalusien og store dele af Spanien, at man ikke kan få et glas sherry til sin skinke. Det skal dog siges, at der er et par tapasbarer, som har sherry på glas.